nieuws

Heddes bouwt nautisch centrum in Enkhuizen

bouwbreed

enkhuizen ­ Heddes Vastgoed uit Hoorn en de gemeente Enkhuizen zijn het eens over de bouw van een zogeheten nautisch centrum aan de jachthaven in de Enkhuizer binnenstad. Deze week hebben de projectontwikkelaar en de gemeente de koopovereenkomst voor de grond getekend. Heddes Vastgoed gaat er vanuit dat het 3 miljoen euro kostende gebouw voor de zomer van 2004 kan worden opgeleverd.

Het ontwerp van het bedrijfsverzamelgebouw dat pal voor het beeldbepalende NS stationsgebouw komt te liggen is van het Amsterdamse architectenbureau Zwarts & Jansma. Het ontwerp gaat uit van een transparant gebouw van 1800 vierkante meter en een inhoud van 6000 kubieke meter. Bedrijven die ruimte kopen of huren moeten een link hebben met de watersport zoals een zeilmakerij, een boekingskantoor voor de zeilvaart of een winkel voor scheepsbenodigdheden. Dit type bedrijven zouden zich op de begane grond kunnen vestigen terwijl voor de eerste verdieping onder meer gedacht wordt aan een opleidingscentrum voor de zeilvaart. Aan de voorzijde komen ook toilet­ doucheruimten voor passanten van de zeilvaart.

Hoewel de vastgoedontwikkelaar nog geen concrete overeenkomsten met ondernemers is aangegaan verwacht Arie Verschoor van Heddes Vastgoed dat het weinig inspanning zal kosten om gebruikers voor het markante gebouw te vinden. “We gaan uiteraard niet over één nacht ijs. Er is gedegen haalbaarheidsonderzoek aan vooraf gegaan. Sinds de eerste verkenningen is er wel veel tijd overheen gegaan en is de economie weliswaar wat achterop geraakt, maar de zeilvaart lijdt er nauwelijks onder.” Mogelijke belangstelling kan uitgaan van Enkhuizer scheepswerven die op het plaatselijke bedrijventerrein uit hun voegen barsten en een representatieve locatie zoeken om hun vaartuigen te showen.

Het nautische gebouw komt te staan op de Gependam. Deze dam is anderhalf jaar geleden met steun van de provincie en Rijkswaterstaat aangelegd en vormt een belangrijk onderdeel van de herinrichting van de Enkhuizer haven. De modernisering en uitbreiding van de haven is op haar beurt weer onderdeel van een omvangrijk plan dat ongeveer tien jaar geleden werd gelanceerd. Dit Toeristisch en Recreatief Actieplan was opgesteld ter bevordering van het cultuurhistorisch toerisme en de ontwikkeling van de nieuwe wijk Kooizand.

Deze laatste wijk is overigens nooit gerealiseerd. De groei van de watersport en vooral die van de bruine vloot, de beroepszeilvaart die voor Enkhuizen van wezenlijk belang is, noopte de gemeente tot een forse herinrichting van de binnenhaven.

Reageer op dit artikel