nieuws

Handel bezorgd over positie van bouwers

bouwbreed Premium

rotterdam ­ De bouwbranche ziet 2003 met zorgen tegemoet. Dat blijkt uit onderzoek van marketingbureau USP in samenwerking met de brancheorganisatie voor de bouwmaterialen Hibin. Van de fabrikanten en handelaren denkt 90 procent dat de financiële positie van de aannemers dit jaar niet rooskleurig zal zijn.

Binnen de bouwbranche zijn vooral de fabrikanten somber. Geen enkele producent verwacht een toename van de activiteiten. Maar liefst 83 procent van de ondervraagden rekent op een afname van het bouwvolume. Een groep van 22 procent neemt zelfs aan dat de productie drastisch zal teruglopen. Over de hele bouwbranche gemeten rekent altijd nog 8 procent op een lichte groei in 2003. De meerderheid (57 procent) voorziet een kleine afname. Een sterke daling wordt voorspeld door 13 procent.

De branche merkt aan als oorzaak van de neergaande trend zowel het inzakken van de utiliteitsmarkt als het bij de verwachtingen achterblijven van de woningbouw. De fabrikanten en handelaren zijn duidelijk pessimistischer dan aannemers, afbouwers en architecten. Algemeen is de indruk dat de hoeveelheid werk in de sector onderhoud en renovatie voor een groot deel de afname van nieuwbouwprojecten moet compenseren. Het merendeel van de ondervraagden rekent op een stijging van de opdrachten in dit segment.

Reageer op dit artikel