nieuws

Gronings Weewer Isolatie lijft familiebedrijf Dijkstra in

bouwbreed Premium

groningen ­ Het Groningse Weewer Isolatie heeft branchegenoot Dijkstra in de Martinistad overgenomen. De twintig medewerkers van Dijkstra zijn inmiddels verhuisd naar Weewer op het industrieterrein Driebond in Groningen. Met in totaal zeventig werknemers is Weewer nu het grootste zelfstandige isolatiebedrijf van Noord­Nederland.

Het familiebedrijf Dijkstra kampte al enige tijd met een opvolgingsprobleem. Weewer acht de overname noodzakelijk om de slechte economie het hoofd te kunnen bieden. Volgens directeur­eigenaar L. Hekman van het vernieuwde Weewer Isolatie maakt de economische situatie van dit moment het noodzakelijk sterk op de kosten te letten. Door Dijkstra over te nemen is er een concurrent weg uit de markt, en door de grotere schaal zijn de kosten relatief lager. Ook kan volgens Hekman de werkplaats, die nog niet volledig bezet was, door de overname efficiënter worden benut. De isolatiebranche in het Noorden heeft het extra moeilijk, omdat dertig procent van het werk tot voor kort uit de al enige tijd door ernstige economische malaise geplaagde scheepsbouw kwam.

Zowel Weewer als Dijkstra zijn Groningse familiebedrijven die in de jaren zestig werden opgericht. Beide bedrijven zijn van oudsher gespecialiseerd in het isoleren van leidingen en luchtkanalen in de scheepsbouw, de industrie en de utiliteitsbouw. Tot acht jaar geleden was de huidige Weewer­directeur L. Hekman bedrijfsleider bij Dijkstra. In 1995 nam hij Weewer Isolatie over van oprichter S. Weewer. Dijkstra­directeur P. Dijkstra nam het bedrijf in 1974 van zijn vader over en bouwde het daarna uit tot 35 medewerkers in de beste periode.

Opvolger De laatste jaren slonk het personeelsbestand weer gestaag naar twintig mensen. De 56­jarige P. Dijkstra, die er al acht jaar niet in slaagt een geschikte opvolger voor Dijkstra Isolatie te vinden, heeft uiteindelijk eieren voor z’n geld gekozen. Hij is nu commercieel manager geworden onder zijn voormalige bedrijfsleider en nu algemeen directeur L. Hekman.

Reageer op dit artikel