nieuws

‘Geen straf lichte bouwmisdrijven’

bouwbreed Premium

brussel ­ De Vlaamse liberalen (VLD) willen dat de lichte bouwmisdrijven, die vóór 1995 in Vlaanderen zijn gepleegd, niet meer worden bestraft. Ze zouden gelegaliseerd moeten worden, onder voorwaarde van betaling van een geldsom, die door de bouwadministratie wordt vastgesteld.

Ook stelt de VLD voor dat er een verjaringstermijn van vijf jaar moet komen voor zware bouwmisdrijven. Nu verjaren bouwmisdrijven nooit, of ze nu licht of zwaar zijn. De VLD heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend in het Vlaamse parlement, maar de paarsgroene coalitie is verdeeld. De groene partij Agalev en de Vlaamse socialisten vinden het VLD­voorstel een kaakslag voor al diegenen die zich steeds aan de wet hebben gehouden. De christelijke oppositie is voor en wil de VLD aan een wisselmeerderheid te helpen om het voorstel erdoor te drukken.

De VLD maakt in haar voorstel een verschil tussen het soort bouwmisdrijven. Met lichte bouwmisdrijven worden zonder bouwvergunning gebouwde garages, veranda’s, opritten, dakkapellen, tuinhuisjes en andere bijgebouwen bedoeld. Bij zware bouwmisdrijven gaat het om de complete illegaal gebouwde huizen en villa’s, sporthallen, tennisvelden. De amnestie heeft geen betrekking op illegale bouwwerken in zogeheten kwetsbare gebieden als bossen, duinen, natuurgebieden. Van de amnestiemaatregel worden ook een 300 tot 400 bekende zware bouwmisdrijven uitgesloten. De administratie zal deze bouwwerken op een zwarte lijst zetten.

Het voorstel van de VLD komt op een ogenblik dat de Vlaamse Bouwinspectie bekendmaakte dat er vorig jaar in Vlaanderen een recordaantal bouwwerven werd stilgelegd. Volgens de Bouwinspectie plegen de Vlamingen steeds meer en steeds zwaardere bouwmisdrijven. In 2002 werden 2708 processen­verbaal opgemaakt en 506 bevelen uitgevaardigd om bouwwerkzaamheden stop te zetten.

Reageer op dit artikel