nieuws

Friese stedenbouwkundigen genegeerd bij masterplan

bouwbreed

leeuwarden ­ De gemeente Leeuwarden heeft bij het opstellen van het masterplan voor de invulling van de nieuwbouwwijk Leeuwarden­Zuid niet goed gekeken naar de kennis en kwaliteit in de eigen regio. Die kritiek komt van Friese stedenbouwkundige bureaus. Ze steken echter ook de hand in eigen boezem.

De komende jaren worden aan de zuidkant van Leeuwarden zo’n zesduizend woningen gebouwd in de nieuwe wijk Leeuwarden­Zuid. Een immens project voor Friese begrippen waarin de stedenbouwkundigen uit de regio graag hun tanden hadden gezet. De gemeente koos echter voor het gerenommeerde bureau BGSV uit Rotterdam voor het maken van het masterplan.

,,We hadden graag een visie willen ontwikkelen voor Leeuwarden­Zuid maar we zijn niet gevraagd”, vertelt vestigingsmanager F. Wiersma van Bugel Hajema Adviseurs BV uit Leeuwarden. ,,Ik denk dat we ons imago tegen hebben. We werken namelijk veel voor plattelandsgemeenten. En dat doen we graag, hoor. Maar zo’n grote opdracht hadden we graag willen hebben. In de praktijk zie je dat veel grote gemeenten toch erg op de Randstad zijn georiënteerd als het gaat om visievorming. Iedereen wil momenteel een ontwerp van Riek Bakker, zo lijkt het. Anders tel je niet meer mee.”

,,Regionale bouwadviesbureaus krijgen onvoldoende kansen in grotere gemeenten”, vindt ook stedenbouwkundige C. Visser van Bureau Vijn bv uit Oenkerk. Ook zij zijn niet in beeld geweest bij de gemeente Leeuwarden. ,,Dat staat de opdrachtgever natuurlijk vrij. Maar wij kunnen zo’n grote opdracht ook best aan. Uiteraard moeten we dan wel de kans krijgen. We zullen zelf ook harder moeten werken om onszelf te bewijzen.”

Meer profileren

,,Ik geloof niet dat de kwaliteit en de kennis die in het Noorden voor handen is, minder is dan die in het midden en het westen van het land”, vindt C. Zeldenrust, adjunct­directeur van Sinnema Adviesgroep BV in Berlikum. Ook zij zijn gespecialiseerd in het adviseren en begeleiden van overheden op stedenbouwkundig gebied. Contact met Leeuwarden is er niet geweest. ,,Misschien moeten we ons wel meer profileren”, steekt hij deels de hand in eigen boezem.

Woordvoerder A. Feenstra van de gemeente Leeuwarden vertelt dat de keuze voor BGSV is gemaakt vanwege het unieke ontwerp en de hoge kwaliteit ervan. Het is haar niet bekend of er ook Friese bureaus zijn aangeschreven om een visie te leveren.

Reageer op dit artikel