nieuws

Entree Openluchtmuseum wint Bouwprijs 2003

bouwbreed

utrecht ­ Het Entreegebouw/HollandRama bij het Openluchtmuseum in Arnhem heeft De Nederlandse Bouwprijs 2003 gewonnen. Het ontwerp van het winnende gebouw is van Mecanoo Architecten in Delft. De jury prees het grote vakmanschap, de bijzondere architectuur en de feilloze inpassing in het landschap.

De winnaar van de prijs is gisteravond tijdens het gala ‘BouwMeesters ontmoeten Meesters in Bouwen’ in het Beatrixtheater in Utrecht bekendgemaakt.

Het entreegebouw straalt volgens de jury van De Nederlandse Bouwprijs, onder leiding van jhr. dr. P. A. C. Beelaerts van Blokland, vakmanschap uit.

De bezoeker bereikt het museum door een poort in een 140 meter lange muur. De muur is gemaakt van dertig soorten baksteen in vele kleuren, maten en structuren en met een rijkdom aan metselwerkverbanden en voegmethodes. Mecanoo­architect Francine Houben heeft bij een eerdere gelegenheid gezegd: “De muur vertelt een verhaal. De verbanden zijn ook in andere Mecanoo­projecten gebruikt, maar je komt Dudok en Berlage tegen. De muur roept bewondering op. Het is de trots van de Nederlandse bouw.” De jury van De Nederlandse Bouwprijs heeft de acht nominaties uitgebreid geanalyseerd en beoordeeld. Dat werd gedaan aan de hand van de criteria; kwaliteit, innovatie, uitstraling, duurzaamheid en grensverleggend.

Uitstraling

Het criterium uitstraling is meer dan evenredig meegewogen. Twee van de acht nominaties zijn bij de beoordeling gekomen als potentiële winnaar: het modulaire wegenbouwsysteem Modieslab en het Entreegebouw/HollandRama in het Openluchtmuseum.

De opgave voor de jury bleek de keuze tussen een product of een reeds gerealiseerd gebouw. Het product bevindt zich weliswaar nog in een experimentele fase, maar heeft een grote belofte voor de toekomst in zich. Het gebouw heeft een pure uitstraling van het Nederlandse bouwen. De jury koos na rijp beraad voor het Entreegebouw/HollandRama als winnaar. Degenen die het hoofdkantoor van ING in Amsterdam of het Stadhuis in Alphen aan den Rijn als winnaar hadden verwacht, zullen teleurgesteld zijn.

Reageer op dit artikel