nieuws

Eerste ondervloer die resonantie ondervangt

bouwbreed

utrecht ­ Bestaande systemen voor zwevende dekvloeren zijn niet te verbeteren als het gaat om geluidsreductie. Van alle onderzochte varianten met constructievloeren, dekvloeren en afwerking voldoen slechts twee nieuwe geluidsreducerende ondervloersystemen: Cera Silence en Uni Silence System.

Dit zegt G. van den Brand van Unifloor Underlay systems uit Deventer. “Cera Silence is speciaal ontwikkeld als een geluidsreducerend ondervloersysteem om toepassing van ceramische vloerbedekking en natuursteen mogelijk te maken in appartementen waar 10 dB contactgeluidsisolatie of meer vereist is.” Volgens Van den Brand is Cera Silence daarmee het eerste ondervloersysteem dat aan deze eis voldoet. “Het probleem met keramische vloerbedekking is dat steenachtige materialen door de hardheid veel resoneren.” Door een gebrekkige ondervloer worden de trillingen doorgegeven aan de constructie met geluidsoverlast als gevolg.

Frequentiegebied

Fabrikanten van bestaande systemen zeggen wel aan de eis te voldoen, maar volgens Van den Brand klopt dat niet. “Waar ze geen rekening mee houden is het vastgestelde frequentiegebied van lage tonen tussen 100 en 315 herz. Cera Silence is in dit gebied de eerste ondervloer die in staat is om de resonaties afdoende te ondervangen. Maar zelfs bij een frequentie van 50 herz halen we nog 10 dB geluidsreductie.”

Cera Silence wordt zwevend aangebracht op een dampremmende tussenlaag van PE­folie. Zelfklevende kantstroken voorkomen dat flankerend geluid overlast veroorzaakt. Het systeem zelf bestaat uit twee verschillende plaatmaterialen die elk voorzien zijn van interactieve lijm. “Deze door ons ontwikkelde lijm verhardt tijdens het belopen. Het maakt van de zwevende vloer een vloer die iets kan opvangen en bovendien neemt het kleine oneffenheden weg.”

Bovenplaat

De bovenplaat van Cera Silence is een 10 millimeter cementgebonden houtvezelplaat die eenzijdig is voorzien van lijm en afgedekt met een schutfolie. De onderplaat is van 15 millimeter zachtboard.

Is de Cera Silence toepasbaar is bestaande situaties, de nieuwe Uni Silence System is geschikt als zwevende dekvloer in de nieuwbouw. Het betreft een droog bouwsysteem dat bestaat uit een laag zachtboard en een zogenaamd multipanel. Beide materialen hebben een dikte van dertig millimeter.

Met betrekking tot het zachtboard meldt Van den Brand dat rekening gehouden is met de opname in het board van twee strekkende meter leidingwerk per vierkante meter zonder dat het ten koste gaat van de geluidsisolatie. “Het probleem met andere zachte ondervloeren zoals foams is bovendien dat ze na verloop van tijd inklinken.

Concactgeluid ontstaat vervolgens als de harde lagen van de afwerkvloer de zadels van de leidingen raken. Om dat te voorkomen heeft het zachtboard dat wij hebben ontwikkeld daarom de juiste veerkracht en dichtheid.” De vloersystemen zijn te zien op de Bouwbeurs in Utrecht in hal 4 op de stand van Unifloor A 081.

Reageer op dit artikel