nieuws

Een veel te scherp timmermanspotlood

bouwbreed Premium

utrecht ­ Was het handige van het timmermanspotlood nou niet juist dat je het met een beitel of zakmes kan afsteken, twee kleinoden die iedere bouwer altijd bij de hand heeft?

“Niets daarvan”, stelt Mark Beijer van TMI Inventive Products uit Bergen op Zoom. “Ze snijden zich er maar mee in de vingers en tobben dankzij een eeuwig botte punt met een veel te dikke streep op hun werkstuk. Weten ze nog niet waar ze moeten zagen.”

De handelsonderneming van Beijer presenteert in een klein hoekje van de Bouwbeurs allerlei tekengerei voor op de bouwplaats, die de onderneming zelf uit de Verenigde Staten importeert. Naast een potloodgeleider voor een rolmaat, navulpatronen voor het maken van smetlijnen, en nog wat handigheidjes, dus ook een puntenslijper voor bouwvakkers. Daar was nog nooit iemand opgekomen in de 350­jarige geschiedenis van het timmermanspotlood.

De crux van het het apparaatje is dat het afgeplatte potlood met een geleidertje netjes langs het mes wordt gevoerd. Het resultaat is inderdaad een vlijmscherpe potloodpunt.

Timmermanspanel

“Maar misschien wel iets te scherp”, luidt het commentaar van een geïmproviseerd timmermanspanel in de houthal van het Jaarbeurscomplex. “Zo’n punt breekt onmiddelijk”, roept iemand. “Bovendien slijt je potlood sneller, omdat er meer van de grafietstift wordt weggeslepen”, vermoedt een ander. “En als je hem nodig hebt, bovenop de steiger, ligt hij natuurlijk beneden in de gereedschapskist”.

“Waarom is zo’n potlood eigenlijk plat?”. Die vraag dringt zich plots aan de panelleden op. Hebben ze, al die jaren dat ze met een timmermanspotlood werken, nog nooit bij stil gestaan. Na lang denken suggereert er een dat het is omdat je het laatste stompje dan gemakkelijker in een pvc­pijpje kan steken. Onzin natuurlijk. Het timmermanspotlood was er veel eerder dan de pvc­buis.

Inspiratie halend uit zijn bierglas aan de bar in de stand van houthandel Jongeneel, bedenkt een derde dat het potlood dan niet zo gemakkelijk wegrolt. “Da’s handig als je op een dak of ander schuin oppervlak werkt. Bovendien is het sterker dan een gewoon potlood. Het breekt niet als je er onverhoopt op gaat zitten.” Een panellid werpt tegen: “Dat zou natuurlijk ook op te vangen zijn met een dikker rond potlood, maar daarmee zou je weer hele dikke lijnen krijgen.”

Tweederangs

Het slimme van het klassieke timmermanspotlood is, dat het stevig is, goed in de hand ligt, niet wegrolt en een smalle streep oplevert op nagenoeg elk materiaal, luidt de unanieme conclusie. En het werkpaard onder de timmermanspotloden, dat van de Duitse fabrikant Lyra, laat zich moeiteloos slijpen met een beitel of mes. Daar heeft niemand een puntenslijper voor nodig.

Bij tweederangs potloden, met een schacht van harder stugger hout, is zo’n slijper misschien handig. Maar dan kun je beter een goed potlood kopen.

Reageer op dit artikel