nieuws

Dorpen kunnen onbeperkt bouwen in bebouwde kom

bouwbreed

DEN BOSCH ­ De gemeenten Geertruidenberg, Halderberge, Oisterwijk en Grave doen mee aan een proef van de provincie Noord­Brabant, waarbij ze tussen 2003 en 2007 de kans krijgen zonder beperking in aantallen woningen binnen de bebouwde kom te bouwen. Voorwaarde is dat ze dan hun uitbreidingsplannen daarbuiten tijdelijk moeten stopzetten. Een andere eis is dat de nieuwe huizen moeten passen bij bestaande bebouwing.

Doel van het experiment is ervaring op te doen met het open houden van het landelijk gebied, het verbeteren van de inrichting van dorpen en steden en nagaan wat de gevolgen zijn voor de woningmarkt. Dertien Brabantse gemeenten hadden zich aangemeld voor de proef. Met Bladel heeft de provincie vorig jaar al een convenant afgesloten voor eenzelfde Voor Geertruidenberg betekent deelname aan de proef dat het project Dongeburgh versneld kan worden uitgevoerd. Het project omvat zo’n 950 woningen. Ze worden gebouwd tussen de kernen Raamsdonksveer en Geertruidenberg, die van elkaar gescheiden zijn door de rivier de Donge.

Reageer op dit artikel