nieuws

Doek valt voor Meijering & Benus

bouwbreed Premium

stadskanaal ­ Het ruim honderd jaar oude Groningse bouwbedrijf Meijering & Benus heeft faillissement aangevraagd. Door de ondergang vervallen bij het bedrijf met 50 miljoen euro omzet 150 arbeidsplaatsen. Tot curator is benoemd J. Silvius, verbonden aan advocatenkantoor De Haan in Groningen.

Volgens directeur J. Bartelse is de val van zijn onderneming bespoedigd door het ruim drie jaar voortslepende conflict om het Residentie Hotel op Ameland. Het bouwbedrijf incasseerde na een gerechtelijke uitspraak ruim een miljoen euro meerkosten voor het hotelcomplex. Directeur van Noordzee Vastgoed en tevens hoteleigenaar A. Biesheuvel beloofde echter tot de laatste snik procedures aan te spannen om uiteindelijk zijn gelijk te halen.

Behalve het gevecht om de meerkosten voert Bartelse als grond voor het faillissement de algemeen verslechterde economie aan. Daardoor zouden talrijke projecten zijn verschoven dan wel aan de neus van Meijering & Benus voorbijgegaan.

Het derde element dat de Groningse bouwer in moeilijkheden heeft gebracht, betreft een reeks faillissementen in het noorden des lands. In korte tijd verdwenen Westerbaan, Koldijk en Vosbouw. De ondergang van de firma’s heeft leveranciers schrikachtig gemaakt. Trage betalers ­ zoals Meijering & Benus ­ worden daarom extra kort gehouden. “De val van Meijering & Benus verbaast me niets”, zegt voorheen lid van de ondernemingsraad D. Oosterhof. Destijds was hij hoofd Veiligheid, Kwaliteit en Automatisering. “Drie jaar geleden ben ik na een arbeidsconflict weggegaan. Bartelse wil de baas spelen en houdt niet van medezeggenschap. Dat leidt tot conflicten. Als je niet openstaat voor de mening van de ander, graaf je je eigen graf. Nog een wonder dat hij alles nog zo lang volgehouden heeft”.

Volgens A. Farigu van FNV Bouw komt het faillissement van Meijering & Benus hard aan. “De werkgelegenheid in het noorden is mondjesmaat. Je kunt niet zoals in het westen gemakkelijk ander werk vinden”.

Plooien

De vakbond was afgelopen jaar herhaald in gesprek met Bartelse om de plooien ontstaan na de felle staking vorig jaar, weer glad te strijken. Bijna driekwart van de personeelsleden legde het werk neer. “De mensen hier in de Veenkoloniën zijn heel solidair. Zowel met de vakbond als met hun eigen bedrijf”, aldus Farigu.

Directeur Bartelse liet zondag de honderd personeelsleden oproepen om maandag naar het bedrijf te komen. Welke consequenties het slechte nieuws precies zal hebben is nog niet duidelijk. FNV Bouw vreest dat een aanzienlijk aantal onderaannemers en leveranciers door de ondergang van het grootste zelfstandige bouwbedrijf in Groningen in grote zo niet onoverkomelijk problemen komt.

Reageer op dit artikel