nieuws

De blijdschap van Carel­Jan

bouwbreed

De blijdschap van Carel­Jan

Het zal je maar gebeuren als oud­bestuursvoorzitter van de voormalige Heerenbouwer HBG. Krijg je uiteindelijk na lang wachten toch gelijk van maar liefst de Hoge Raad der Nederlanden.

In het verre buitenland kreeg Carel­Jan Reigersman het te horen. De baggerstrijd is voor hem hiermee eindelijk definitief afgesloten. In het heetst van de strijd hadden beleggers en hun belangenclub Carel­Jan even een kunstje geflikt. Aangeklaagd wegens wanbeleid bij de Ondernemingskamer.

Die deed destijds al een curieuze uitspraak. Het bestuur van HBG had helemaal gelijk met de beslissingen die zijn genomen, maar omdat de aandeelhouders zich onvoldoende geïnformeerd voelden, werd toch wanbeleid uitgesproken. Voor geen enkele bestuursvoorzitter is dat leuk, en zeker voor Carel­Jan niet. Doe je zo je best om de Heerenclub of in elk geval de Heerenbaggeraar HAM uit de grijpgrage handen van Boskalis te houden, krijg je dat over je heen. Zijn carrière heeft er overigens nooit onder geleden. Raad van bestuur van Dragados, president­commissaris van HBG, vice­voorzitter van de Raad van Bestuur van BAM, het is een carrière die weinigen gegeven is.

Nu dus eindelijk vrijgesproken door de Hoge Raad. Het moet een opluchting zijn, bevrijd te worden van de smet op zijn maagdelijk blazoen. Voor BAM zelf maakte het niet uit. Geen belegger die nu dacht, kom laat ik Bammetjes kopen nu Carel­Jan weer schoon is. Slechts een paar honderd stuks gingen over de toonbank en de koers deed weinig tot niets. Neen, dan Fugro. Dit redelijk gespecialiseerde ingenieursbureau kan het al enige tijd niet goed meer doen bij de beleggers. Een continu dalende lijn is het gevolg. In krap twee jaar tijd is de beurswaarde gehalveerd en het einde lijkt nog niet in zicht.

Het lijkt wel of de beleggers niet meer weten wat de effecten van een eventuele oorlog in Irak voor gevolgen heeft. In de eerste Golfoorlog heeft Saddam Hoessein al laten zien wat zijn tactiek is, de verschroeide aarde. In Irak heeft hij dan nog meer te doen dan in Koeweit.

Maar een jaar brandende olievelden in Irak levert Fugro wel werk op. Het wordt dan immers aantrekkelijk voor oliemaatschappijen om zelf weer te exploreren. En daar is Fugro goed in.

Wellicht hopen de beleggers dat het allemaal wel mee zal vallen nu ze hebben gehoord dat de goeroe van het positivisme zelf zich gaat bemoeien met de oorlogsdreiging. Met een vredesvlag gaat hij op bezoek bij Saddam Hoessein. Hij zal wel een dubbelganger ontmoeten. Dat maakt zijn blijdschap echter niet minder groot dan die van Carel­Jan.

Reageer op dit artikel