nieuws

Dak omhoog voor meer bedrijfsruimte

bouwbreed

maasland ­ Aannemer T.C. van den Dool uit Maasland heeft een oplossing bedacht voor ruimtegebrek van bedrijven: het dak omhoog. Op de beurs laat hij zien hoe het werkt.

De techniek is afkomstig uit de kassenbouw en het werkt heel simpel. De staanders van een bedrijfsruimte worden losgemaakt en het dak wordt omhooggeduwd met behulp van hydraulische vijzels. Het dak wordt met tijdelijke voorzieningen in de lengte­ en breedterichtingen in evenwicht gehouden, ongeacht de weersomstandigheden.

Vervolgens kunnen de staanders worden verlengd, zodat er een hogere bedrijfsruimte ontstaat of er kan een verdiepingvloer worden aangelegd. Een constructeur geeft dan aan of en hoe de staanders moeten worden aangepast.

Zo simpel als het principe, zo moeilijk de uitvoering. Het verhogen van het karkas vereist rekenwerk en precisie. Stabiliteit en veiligheid zijn de sleutelwoorden. Onder meer kruiselings gespannen kettingen moeten de boel tijdens het werk in balans houden.

T.C. van den Dool, stand 07F063.

Reageer op dit artikel