nieuws

Creatief metselen met profielstenen

bouwbreed Premium

reuver ­ Traditioneel metselwerk wordt bijna altijd gekenmerkt door rechte hoeken. Door profielstenen te gebruiken kunnen al naar gelang de eigen wensen, ook stompe en scherpe hoeken in het metselwerk worden uitgevoerd. Profielstenen met een hoek kleiner dan 45 graden is niet mogelijk.

Brickburgers BV in Reuver maakt van aangeleverde volle stenen zogenoemde profielstenen. Dit zijn aan elkaar gelijmde stenen die gezamenlijk een hoek vormen. Het bedrijf zaagt en verlijmd de stenen overeenkomstig de gewenste hoek. In principe kan van elk type steen een dergelijke hoeksteen worden gemaakt, of het nu gaat om een vormbak­, een strengpers­ of een handvormsteen. De lijmnaad is dun, slechts 1 à 2 millimeter, en daardoor nauwelijks zichtbaar. Bovendien gebruikt men gepigmenteerde lijm die past bij de kleur van de steen en werkt men de lijmnaad af met zand afkomstig uit de bakoven. Volgens Brickburgers gaat de steen volledig op in het metselwerk. Het bedrijf produceert op deze manier profielstenen van zowel baksteen als betonsteen voor traditioneel metselwerk en lijmwerk. De steen kan praktisch in elk gewenste hoek worden uitgevoerd. Kleiner dan een hoek van 45 graden is niet mogelijk, omdat dan de kans groot is dat tijdens het zagen de punt van de steen afbrokkelt.

Brickburgers heeft de profielstenen uitgebreid door TNO Delft laten testen, onder andere op de kwaliteit van de hechting. Daarbij zijn proefstukken op buiging getest. Hieruit blijkt dat het breukvlak door de stenen loopt; de hechting van de lijm aan de steen is dus sterker dan de buigsterkte van de steen. Uit proeven blijkt dat vorst geen invloed heeft op de profielstenen en de lijmnaad. De stenen voldoen aan de eisen van vorstbestandheidsklasse C volgens de indeling van TNO Bouw.

Hoeveelheid

De prijs van de hoeksteen is afhankelijk van het aantal stenen, het aantal zaagsneden en lijmnaden per steen. Men moet rekening houden met een prijs per profielsteen van 3,5 à 5 euro, exclusief de vrachtkosten. De opdrachtgever zorgt voor het aanleveren van de stenen. Profielstenen kunnen tegen een betaalbare prijs in kleine hoeveelheden worden geleverd, omdat er geen mal nodig is. Commercieel­medewerkster A. Berden: “Het aantal profielstenen dat wij voor een project maken, varieert sterk. Een belangrijk project voor ons was het bedrijfspand van Nike in Hilversum. Voor dit gebouw leverden we alle profielstenen.”

Brickburgers BV, Reuver, stand 12E118.

Reageer op dit artikel