nieuws

CDA en PvdA wijzen loonstijging van de hand

bouwbreed

den haag ­ Het FNV­voorstel om de lonen vier jaar lang met gemiddeld 2,5 procent per jaar te laten stijgen, is bij de kabinetsonderhandelaars in verkeerde aarde gevallen. Zowel CDA als PvdA wijzen het van de hand.

Beide willen dat de loonstijging beperkt blijft tot de inflatie. Loonmatiging zien ze allebei als een belangrijk instrument om de economie weer op gang te krijgen. PvdA­leider Bos zei maandag het voorstel van de FNV te kunnen begrijpen als dit de onderhandelingsinzet is. “Niet als dit de uitkomst is. Tweeëneenhalf procent is niet wat ik onder loonmatiging versta.”‘ CDA­leider Balkenende vindt het loonvoorstel van de FNV “aan de te riante kant.” Gezien de huidige economische situatie is volgens Balkenende “verstandig beleid” nodig en daarin past volgens hem een verdere loonmatiging dan de vakbond voorstelt.

CNV­voorzitter Doekle Terpstra toonde zich in een reactie “stomverbaasd” over de “merkwaardige” strategie van de FNV. “Eerst is tussen kabinet en sociale partners met veel moeite loonmatiging voor 2003 afgesproken. En nu gaat De Waal vooruitlopen naar 2007. Ridicuul. Laat het nieuwe kabinet eerst maar zien wat het voor de werknemers in petto heeft.

Reageer op dit artikel