nieuws

‘Breed assortiment, functionele presentatie’

bouwbreed

utrecht ­ De iGBi/Cobouw Award is gewonnen door CRH (Cement Roadstone Holding) Kleiwaren Beheer uit Neer met www.crhbricks.com. Een website waarop architecten diverse soorten en kleuren baksteen uitzoeken, monsters aanvragen en nieuwsbrieven lezen.

Tegen de verwachting in ging de prijs dus niet naar de genomineerde website van Rockwool uit Roermond. De jury vond de vormgeving van www.rockwool.nl te gedateerd.

Over de website van CRH schreef de jury: “Zelden zagen we zo’n breed assortiment van zo’n generiek lijkend product zo functioneel gepresenteerd.”

Cobouw signaleerde de website van CRH reeds in 2000. De essentie is sindsdien niet gewijzigd, maar de vormgeving is wel veranderd. De bezoeker moet nu zijn monitor instellen op zeer kleine lettertjes, omdat de pagina’s anders niet helemaal op het scherm passen. In 2001 vergat CRH de website aan te melden voor de iGBi/Cobouw Award. Toen werden vier van circa 130 inzendingen genomineerd, ditmaal zes van circa 120 inzendingen. De jury heeft getracht de websites te typeren en van elk type het beste voorbeeld te nomineren. In feite zijn de zes genomineerden dus uit de bus gekomen als winnaars in zes categorieën.

Kwaliteit

Volgens Henk Hendriks, hoofdredacteur en uitgever van iGBi Magazine, was de kwaliteit van de websites beter dan twee jaar geleden. “Ze zijn minder schreeuwerig, hebben minder lange teksten en meer visuele elementen. Men is zich meer bewust van de mogelijkheden van het medium. Op een website voor architecten ontbreekt bijvoorbeeld een mogelijkheid om te bestellen, want architecten bestellen niet.

De websites worden ook veel meer ingezet voor de marketing. Toch zijn websites nog wel eens verouderd en werken onderdelen niet.”

Wim Andréa, managing partner van het marketing adviesbureau PPGH/JWT Colors in Amsterdam, was voorzitter van de jury. “De website van Rockwool is het niet geworden vanwege de gedateerde vormgeving”, licht hij toe. Hij geeft toe, dat  www.rockwool.nl zeer informatief is, actueel (met bijvoorbeeld een toelichting bij het CE­merk en de laatste prijslijst direct beschikbaar in .pdf­formaat), dienstverlenend (met bijvoorbeeld calculatieprogramma’s en antwoorden op veelgestelde vragen) en de mogelijkheid biedt om in te loggen, te bestellen en de status van een order te volgen. Bovendien maakt de website onderscheid tussen doelgroepen. Toch liet de jury haar mening over de vormgeving zwaarder wegen.

De website www.klomps.nl van Bouwbedrijf H.J. Klomps kreeg een eervolle vermelding. “Vanwege de mooie, consequente stijl”, aldus Hendriks. Het juryrapport spreekt van ‘de fraaie doorvertaling van de huisstijl en de mogelijkheden tot interactie’. De website biedt echter niet meer dan een bedrijfspresentatie en een reactieformulier. Dat is veel minder dan bijvoorbeeld www.rockwool.nl.

Beperking

Daarmee komt een beperking van de iGBi/Cobouw Award aan het licht. Alleen de ingezonden websites worden beoordeeld en allemaal volgens dezelfde criteria. “Ik heb dringend geadviseerd om de inzendingen volgende keer in categorieën in te delen, bijvoorbeeld volgens de thema’s van de Bouwbeurs”, aldus Andréa. “Het is nu eenmaal niet goed mogelijk om appels en peren met elkaar te vergelijken”. Toch maakten de juryleden onafhankelijk van elkaar ongeveer dezelfde eerste selectie. Volgens Andréa bieden websites gemak en snelheid, beschikbaarheid en een hoge dekkingsgraad.

Netscape

Niet alle genomineerde websites voldoen daaraan. De site www.bazo.nl bijvoorbeeld werkt niet met de browser van Netscape, de animaties van www.festool.nl verschijnen niet, de animatie van de schoorsteen van www.bouwlood.nl blijft zwart en soms zijn de sites bijzonder traag, bepaalde gegevens moeilijk te vinden of werken de contactformulieren niet. Alleen www.rockwool.nl geeft een verontschuldiging als een bepaalde pagina niet meer te vinden is.

De jury van de iGBi/Cobouw Award zoekt niet naar websites, maar maakt een keuze uit de inzendingen. De genomineerden en de winnaar zijn dus niet per se het beste of het nieuwste voor de bouw op het web. Wie zelf op zoek gaat kan zich daar makkelijk van overtuigen.

De website www.bris.nl bijvoorbeeld heeft een mooie, eenvoudige vormgeving en een heldere, overzichtelijke inhoud. Ook www.knb­baksteen.nl maakt een goed verzorgde en informatieve indruk. Een heel andere belevenis biedt www.agplastics.com van AG Plastics uit Stasegem­Harelbeke in België.

Er gebeurt meer op het web dan de Award doet vermoeden. Websites hebben slechts betekenis in een omgeving van gebruikers. Het oudste voorbeeld voor de bouw is www.bouwweb.nl, sinds enige tijd met een weblog met nieuwtjes.

Veteraan

Een andere veteraan is www.bouwonline.nl. Volgens de beheerder wordt hard gewerkt aan een nieuwe vorm, die in april op het scherm komt.

Wellicht zal de jury van de iGBi/Cobouw Award over twee jaar zelf op zoek gaan naar websites. En misschien laat zij de innovatie en het gebruik dan zwaarder wegen dan de vormgeving.

Reageer op dit artikel