nieuws

Brandwerende panelen voor gevelbekleding

bouwbreed Premium

almelo ­ Pflaum Bouwsystemen Nederland heeft sinds enkele maanden een nieuw zelfstandig verkoopkantoor in Almelo. Het levert onder andere twee nieuwe brandwerende sandwichpanelen voor gevelbekleding.

De panelen zijn op de Bouwbeurs te zien. De types ModuLine en Golf hebben beide een gelijke opbouw met als kern een in stroken en in halfsteens verband gelegd steenwol. Met een tweecomponenten lijm is deze kern met de binnen­ en buitenhuid verlijmd.

De ModuLine is een vlak paneel, leverbaar in breedtes van 600 millimeter tot 1200 millimeter. De aansluiting tussen de panelen wordt gerealiseerd door een verdiepte V­groef. De panelen kunnen zowel horizontaal als verticaal worden toegepast.

De Golf heeft aan de zichtzijde een golvende staalplaat waarbij voor de profilering kan worden gekozen uit een groot aantal varianten. De profilering loopt bij de aansluiting van de panelen onderling door. De panelen kunnen zo tot grote gevelvlakken worden samengesteld zonder onderbreking van de profilering. Afhankelijk van de gekozen profilering heeft de Golf een werkende breedte van ongeveer 1000 millimeter.

Variabel

In zowel de ModuLine als de Golf is de dikte van de steenwolkern variabel van 35 tot 240 millimeter, waarbij zowel de brandwerendheid als de isolatiewaarde toeneemt. De maximale brandwerendheid bedraagt 180 minuten. F. Schoonebeek, eigenaar van Pflaum Bouwsystemen, verklaart het belang van de nieuwe generatie sandwichpanelen: “De markt vraagt steeds meer om producten op maat. De fabriek, die in Oostenrijk staat, beschikt over tientallen rolvormers om daarmee veel verschillende liniëringen te kunnen produceren. Dit biedt mogelijkheden om heel flexibel te kunnen reageren op specifieke vragen van ontwerpers.”

Daarnaast blijkt dat het toenemende belang van veiligheid reden is geweest om behalve de leverbare panelen met een pur­vulling ook kernen van steenwol te ontwikkelen. Schoonebeek: “De recente calamiteiten in Nederland hebben geleerd dat de belangstelling voor zowel brandwerende wand­ als brandwerende dakpanelen enorm is toegenomen.”

Er is gekozen voor een harde persing steenwol (140 kg/m3) waardoor naast de brandwerendheid en de thermische isolatiewaardes ook de stijfheid van de panelen is toegenomen en er grotere overspanningen kunnen worden gemaakt. Bovendien betekent een grotere stijfheid dat de panelen minder kwetsbaar zijn voor mechanische beschadigingen. Ter verhoging van de sterkte en stijfheid van de panelen is er bovendien keuze uit verschillende diktes van de verzinkte staalplaathuid. Leverbaar zijn de diktes 0,6. 0,7 en 0,75 millimeter. De sandwichpanelen kunnen worden voorzien van diverse coatings in een groot aantal kleuren. De coating kan een siliconen polyester, een pvdf of een Plastisol zijn.

Pflaum Bouwsystemen, Almelo, stand 01B0965.

Reageer op dit artikel