nieuws

Binnendraaier heeft weinig ruimte nodig

bouwbreed

apeldoorn ­ Directeur M. de Bruin van de Apeldoornse dealer Brumach heeft als eerste in Nederland een graafmachine van Komatsu uit de PC30MRx­serie verkocht. De machine zal in de tuin­ en kassenbouw worden ingezet.

“De nieuwe Komatsu PC30MRx is een binnendraaier met een eigen gewicht van 3350 kilo”, zegt De Bruin. “De machine is zeer compact en heeft slechts 1550 mm ruimte nodig om in te werken. De hoogte van de machine is 2460 mm.” Brumach is naast dealer van wielladers van Venieri ook leverancier van het zogenaamde ‘Utility’­programma van Komatsu, de kleine machines van twee tot en met elf ton.

De machine heeft een dieselmotor van Komatsu met een lage emissie, die bij 2500 toeren ruim 28 pk levert. Standaard zit er een enkel­ en een dubbelwerkend ventiel op voor hydraulisch bedienbare uitrustingsstukken als sloophamers, trilblokken, grondboren en dergelijke. De MRx­serie bestaat behalve uit deze machine ook uit een twee­ en een vierenhalftonner. Volgens De Bruin zijn de verwachtingen van deze machientjes hoog. “Het leggen van kabels en leidingen is weliswaar minder geworden, maar we merken duidelijk dat onder anderen uit de hoek van hoveniers en van de verhuurmarkt een toenemende belangstelling is voor minigravers.”

M. de Bruin, die een Ro­Ad­achtergrond heeft, zal het niet bij de minigravers van Komatsu laten; in het Utility­gamma zitten ook starre en geknikte graaf­laadcombinaties van een kleine zes tot een dikke acht ton, wielladers van vier tot zes ton en skidsteers van bijna 400 tot bijna 900 kilo. “Een deel van het programma zit ook in mijn Venieri­programma”, aldus De Bruin. “Komatsu heeft een uitstekende naam en dat lokt een bepaald type klanten aan. Venieri is een zeer goed, betrouwbaar familiebedrijf, dat een grote ondersteuning levert aan de producten. Bovendien helpt het dat ik goed Italiaans spreek en bij de familie kind aan huis ben. Ik kan daarom voor honderd procent achter beide merken staan.” ‘Komatsu lokt een bepaald type klant aan’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels