nieuws

Besam levert grootste draaideur

bouwbreed

utrecht ­ Besam presenteerde vorige week op de Bouwbeurs een tweevleugelige draaideur met een diameter van 5,40 meter. Het bedrijf is ervan overtuigd daarmee de grootste tourniquet in zijn soort ter wereld te leveren. De gigant laat honderd personen per minuut passeren.

De deur is ontwikkeld door het Zweedse moederbedrijf van Besam. Door zijn enorme diameter is ook de doorgang in noodgevallen royaal. Als beide vleugels wegklappen naar de zijkant blijft een vrije doorgang van 2,70 meter breed over. Daar kan als het moet zelfs een ambulance doorheen. Voor rolstoelgebruikers hoeft geen aparte deur naast het tourniquet te worden ingebouwd.

Zoals gebruikelijk bij tweevleugelige draaideuren, worden die niet op de spil aangedreven maar aan de rand, in de hoed boven het tourniquet. Omdat er aan de rand slechts een klein koppel nodig is, doen twee lichte elektromotoren in het meedraaiende plafond het werk.

Vermogen

De krachtbronnen hebben elk een vermogen van 250 watt; de veertien lampjes in het plafond die zorgen voor voldoende verlichting, verbruiken bij elkaar meer energie. De deur kan door Besam compleet op afstand in de gaten worden gehouden. Met een telefoon en een computer kunnen de onderhoudsmonteurs alle parameters van de deur bekijken en zonodig ingrijpen. Gevoeligheid van de veiligheidssensoren, draaisnelheid, opstartsnelheid, kruipsnelheid en andere parameters zijn op afstand in te stellen. Bovendien kan Besam vanuit zijn kantoor in Ede de oorzaak van de meeste storingen vaststellen.

H. Hoek van de deurenfabrikant verwacht niet dat er snel een nog grotere deur zal worden ontwikkeld. “Waarschijnlijk is een bedrijf dan beter uit met het plaatsen van twee kleinere exemplaren”, denkt hij. “De draaisnelheid langs de rand wordt dan immers vrij hoog en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.” Een C1000­supermarktvestiging in Ede heeft de Nederlandse primeur van de reusachtige Besam­deur.

Reageer op dit artikel