nieuws

Architectuurprijs

bouwbreed Premium

De Nederlandse Bouwprijs doet zijn naam bepaald geen eer aan. Wie de lijst van genomineerden ziet, komt daar toeleveranciers en architecten tegen, maar geen enkele bouwer.

Sterker nog, tijdens het bouwgala maandagavond in het Utrechtse Congrescentrum werd slechts door één genomineerde de bouwer genoemd. Dat was Hans van Heeswijk die tekende voor de prachtige brug over de Zuid­Willemsvaart bij Veghel. Hij roemde de innovatieve kracht van Ballast Nedam.

Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk. Waar de Nederlandse Bouwprijs in het teken staat van bouwmeesters, is de dominante aanwezigheid van architecten verklaarbaar. Waar volgens de organisatoren echter evenzeer de meesters in het bouwen centraal worden gesteld, is de afwezigheid van aannemers verbazingwekkend zo niet een schrijnend gemis. Dat ze op één uitzondering na niet eens worden genoemd als de realisatoren van de gedachtenspinsels van architecten is zelfs meer dan schrijnend.

Ook om een andere reden is de Nederlandse Bouwprijs nog niet wat het zou moeten zijn. Door veel uiteenlopende zaken met elkaar te vergelijken, van innovatief product tot spectaculair bouwwerk, is vrijwel van tevoren al bekend wie niet in de prijzen valt. Immers, vergeleken met een fraai werk valt de zonneboiler in de nok van een dak volledig in het niet.

Beter ware het om te doen wat in het verleden de Bronzen Bever, de als prestigieus omschreven prijs van de Rijksgebouwendienst, heeft gedaan. Elk jaar werd een andere categorie in het zonnetje gezet. Daarmee wordt voorkomen dat appels, peren, bananen, kiwi’s en pruimen met elkaar moeten worden vergeleken.

Zoals de prijs nu is georganiseerd is, zal hij niet uitstijgen boven wat hij in de praktijk blijkt te zijn: een architectuurprijs.

En dat kan niet de bedoeling zijn van de bedenkers van wat het visitekaartje zou moeten zijn van de Nederlandse bouwsector.

Reageer op dit artikel