nieuws

Aquafix Milieu presenteert kleine olie­afscheider voor bushaltes

bouwbreed

mijdrecht ­ Tijdens de Bouwbeurs presenteert Aquafix Milieu uit Mijdrecht een klein effectief afscheidersysteem. De Green Gully, zoals de fabrikant het systeem heeft gedoopt, is specifiek ontwikkeld voor toepassing in kleine situaties zoals bushaltes, bussluizen of kleine parkeerplaatsen.

Bij veel bushaltes blijkt er een groot risico aanwezig op verontreiniging van de grond, omdat bussen tijdens de laatste meters van de remweg en tijdens het stationair draaien vrijwel altijd een klein beetje olie verliezen. Hoe gering het verlies van olie ook mag zijn, gemeenten en andere wegbeheerders is er alles aan gelegen om bodemverontreiniging te verhinderen. Een olie­afscheider werkt op die plaatsen prima, maar tot voor kort beschikte de markt slechts over afscheiders met grote buitenmaten. Het plaatsen van deze grote afscheiders maakte de voorziening onnodig kostbaar en vaak zagen beheerders er daarom maar liever van af. Met de strenger wordende milieu­eisen is daar geen ontkomen meer aan. Aquafix Milieu, fabrikant van onder meer kunststof en betonnen pompputten, afvoergoten en prefab leidingsystemen heeft op verzoek van enkele gemeente een kleinere versie ontwikkeld. Green Gully heet de afscheider en zijn afmetingen zijn zo klein dat hij eenvoudig met de hand is te plaatsen. De Green Gully laat zich het best omschrijven als een straatkolk met geïntegreerde slib/olieafscheider. De lichtgewicht tank is vervaardigd uit de kunststof HDPE. De straatkolk is voorzien van een gietijzeren putrand die in beton is gestort.

Putdeksel

De Green Gully heeft een tankinhoud van 150 liter. Door het uitneembare putdeksel is het systeem gemakkelijk te reinigen. Aquafix Milieu levert de Green Gully tegen meerprijs met een uitneembaar coalescentie­filter. Het laatste jaar zijn al diverse gemeenten overgegaan tot de plaatsing van de kleine afscheider. Behalve voor toepassing bij bushaltes en parkeerplaatsen denkt Aquafix Milieu dat het systeem ook goedkoop en effectief toepasbaar is in kleine garages.

Reageer op dit artikel