nieuws

Akzo Nobel verdacht van betrokkenheid bij pvc­kartel

bouwbreed Premium

brussel ­ De Europese Commissie heeft invallen verricht bij veertien chemiebedrijven. De ondernemingen worden verdacht van betrokkenheid bij een Europees kartel dat illegale prijsafspraken heeft gemaakt in de pvc­markt. Ook bij Akzo Nobel is gezocht naar bewijsmateriaal.

De bezochte ondernemingen hebben zich volgens de Europese Commissie schuldig gemaakt aan illegale prijsafspraken en het onderling verdelen van de markt. De bedrijven produceren chemische grondstoffen waarmee pvc bestand is tegen hitte en vervorming. In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van pvc­producten. De bedrijfszoekingen vonden plaats in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot­Brittannië. Gelijktijdig zijn verrassingsinspecties uitgevoerd door Amerikaanse, Japanse en Canadese mededingsautoriteiten. Een dergelijke internationale samenwerking op het terrein van kartelbestrijding is nog niet eerder vertoond. De Europese Commissie weigert namen vrij te geven van de bezochte bedrijven. Akzo Nobel heeft echter toegegeven dat bij het chemieconcern een inval heeft plaatsgevonden. Volgens een woordvoerder van Akzo gaat het om het Britse dochterbedrijf Akcros Chemicals. De zegsman wil geen inhoudelijke reactie geven, omdat de precieze beschuldigingen nog niet bekend zijn. Chemiebedrijf Solvay zegt geen bezoek te hebben gehad van ambtenaren van de Europese Commissie.

Boetes

Als de bewijzen hard genoeg zijn, kan de Europese Commissie bedrijven boetes opleggen die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse omzet. Eind vorig jaar deed de Europese Commissie invallen bij een groot aantal fabrikanten, leveranciers en afnemers van bitumen, de grondstof voor onder meer asfalt en dakbedekkingen.

Reageer op dit artikel