nieuws

Afbouw mikt op kwart minder ziekteverzuim

bouwbreed

den haag ­ Werkgevers en werknemers gaan gezamenlijk de arbeidsomstandigheden in de afbouwsector aanpakken. Streven is 25 procent minder ziekteverzuim in 2007. Afspraken om dat doel te bereiken zijn vastgelegd in een arboconvenant, dat gisteren is ondertekend.

Voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de afbouw­ en onderhoudsbranche wordt 2,2 miljoen euro uitgetrokken. Het ministerie van Sociale Zaken en sociale partners (werkgevers en vakbonden) nemen ieder de helft van dat bedrag voor hun rekening. Het afgesloten arboconvenant geldt voor 43.000 werknemers. Zij zijn onder meer actief als schilder, stukadoor of vloerenlegger.

Afspraken zijn gemaakt over de vermindering van de lichamelijke belasting. Zo moeten in 2007 overal hulpmiddelen worden gebruikt om tillen te vergemakkelijken. Onderzocht wordt of huur­ en leaseconstructies ontwikkeld kunnen worden om bedrijven aan dure mechanische hulpmiddelen te helpen.

Aan het einde van het convenant moet bovendien minimaal 80 procent van de werkgevers en werknemers apparatuur hebben en maatregelen hebben getroffen die de verspreiding van kwartsstof beperken. Blootstelling aan kwartsstof kan leiden tot luchtwegirritatie of in het uiterste geval zelfs longkanker.

De Hout­ en Bouwbond CNV zegt “blij” te zijn dat in navolging van andere takken in de bouwnijverheid, de afbouwsector nu eindelijk ook een arboconvenant heeft. Vice­voorzitter G. Wildeman van de vakbond pleitte bij de ondertekening van het document niettemin voor betere afstemming tussen partijen in de bouwketen.

“Opdrachtgevers houden bij hun ontwerpen en projecten te weinig rekening met de arbeidsomstandigheden”, aldus Wildeman. “Regelmatig lopen we tegen fouten aan die in het verleden zijn gemaakt. Kozijnen en ramen die vervangen moeten worden en die niet handmatig te tillen zijn, maar waar ook geen mechanische ondersteuning mogelijk is. Simpel en alleen omdat er geen plek voor is.”

Kwartsstof

Ook komt het nog steeds voor dat bij sloopwerkzaamheden enorme wolken kwartsstof vrijkomen. Wildeman: “Wanneer een architect in zijn bestek geen kwartsstofhoudende materialen voorschrijft, hebben werknemers hier in een later stadium ook geen last van.” Toeleveranciers en aannemers kunnen ook een duit in het zakje doen. Door bijvoorbeeld te letten op het gewicht van verpakkingen. Aannemers kunnen werken afschermen. “Tochtvrij werken is veel beter voor de werknemer en voor de kwaliteit van het werk”, aldus de vakbondsman.

Reageer op dit artikel