nieuws

Aantal ouderenwoningen moet tot 2030 verdubbelen

bouwbreed Premium

den haag ­ Het aantal aangepaste ouderenwoningen voor 75­plussers moet tot 2030 verdubbelen naar 690.000. Daarnaast is het nodig om verzorgingshuizen op grote schaal om te bouwen tot verpleeghuizen. Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen schat dat daar de komende jaren een investering van 3 miljard euro extra voor nodig is.

Het college overhandigde gisteren het rapport ‘Op tijd bouwen voor ouderen’ aan staatssecretaris Ross (volksgezondheid). Zij weigert de vergrijzing te zien als een nationale ramp en vindt dat de commissie het toekomstscenario wel erg somber schetst. De staatssecretaris gaat ervan uit dat veel ouderen ook op hoge ouderdom nog thuis willen blijven wonen.

Vice­voorzitter prof. J. Hubben van het college reageert op die aantijging: “Het is een kwestie of je de nadruk legt op een halfvol of halfleeg glas. We hebben al rekening gehouden met het feit dat ouderen ook op latere leeftijd gezonder blijven. Daardoor zal de vraag naar intensieve zorg met eenderde dalen, maar dat neemt niet weg dat het aantal ouderen spectaculair zal stijgen. Daar is geen ontkomen aan, die mensen lopen nu al rond en worden oud. Daar zul je toch rekening mee moeten houden en met de bouw op moeten inspelen.”

Ombouw

Het aantal 75­plussers stijgt van 975.000 nu (6,2 procent van de bevolking) tot 1.773.000 (9 procent) in 2030. Het aantal geschikte woningen voor deze doelgroep moet bijna verdubbelen van 351.000 nu toe 690.000 in 2030. Ook moet het aantal plaatsen waar intensieve zorg kan worden geboden toenemen van een kleine 90.000 nu tot maximaal 160.000 in 2030. Het college verwacht dat ombouw van de verzorgingshuizen tot verpleeghuizen daarbij soelaas kan bieden.

Reageer op dit artikel