nieuws

‘Zonnepanelen op Afsluitdijk haalbaar’

bouwbreed

amsterdam ­ Tienduizenden zonnepanelen op de Afsluitdijk die ’s werelds grootste zonne­energiecentrale vormen. Energieopwekking voor een kleine zesduizend huishoudens. Erg ambitieus, beseft ook directeur K. Hoekstra van The Sun Factory, het Amsterdamse bedrijf dat met dit plan naar buiten kwam.

“Natuurlijk heeft iedereen wel eens wilde plannen en dromen, maar ik geloof echt in de haalbaarheid hiervan”, meent Hoekstra. Die haalbaarheid hangt af van de medewerking van onder meer Rijkswaterstaat, de provinciebesturen van Friesland en Noord­Holland en natuur­ en milieuorganisaties. “Rijkswaterstaat heeft wel interesse en wil graag meer informatie. De CDA­fractie van in Provinciale Staten van Friesland is enthousiast en natuur­ en milieuorganisaties zien geen bezwaar”, jubelt Hoekstra.

Investeringen

Maar Hoekstra en zijn zakenpartner hebben niet genoeg aan alleen maar die medewerking en positieve reacties. “Er zijn ook investeringen nodig”, beseft de directeur maar al te goed.

Al te veel kan hij daar nog niet over zeggen, maar Hoekstra wil wel kwijt dat drie energiebedrijven geïnteresseerd zijn. Ook volgen gesprekken met een aantal buitenlandse bedrijven. “Die willen in Nederland vaste voet aan de grond krijgen”, weet hij. Voor lokale Friese bedrijven heeft hij in ieder geval goed nieuws: “Die worden bewust bij het project betrokken. Goed voor de werkgelegenheid.”

Essentieel is de proefopstelling van zonnepanelen die The Sun Factory eventueel nog dit jaar wil plaatsen langs of op de Friese kant van de Afsluitdijk. Hoekstra is er nog niet uit op welke manier de panelen worden bevestigd. “Dat kan op palen, of tegen de dijk aan. Er is een aantal alternatieven. We moeten dat nog nader onderzoeken.”

Te vroeg

Om die reden wil hij ook geen tekeningen of artist’s impressions laten zien. “We hebben ze wel, maar het is echt nog te vroeg ze aan de buitenwereld te laten zien. Dan gaan mensen zich ook een beeld vormen van iets dat het misschien niet eens wordt.”

Hoekstra heeft overigens niet alleen maar zijn vizier gericht op de Afsluitdijk. “Er zijn in Friesland wel geschiktere locaties, is mij verteld. Daar kan ik ook nog niets over zeggen.”

Reageer op dit artikel