nieuws

Wilde staking onder bouwvakkers Ierland

bouwbreed Premium

dublin ­ Honderden bouwvakkers zijn in diverse steden in Ierland de straat op gegaan, om te protesteren tegen ‘het klimaat van angst’ op de bouwplaats.

Vooral onderaannemers die het niet erg nauw nemen met de veiligheid huren zware jongens in om iedereen die het waagt te klagen tot zwijgen te brengen. Vorig jaar zijn in de Ierse bouw 21 mensen om het leven gekomen. Volgens de actievoerders worden klagers zowel op de bouwplaats als thuis geïntimideerd. De problemen worden nog verergerd door het grote aantal zwartwerkers op veel bouwplaatsen. Door de grote bouwactiviteit in het land bestaat al tijden een tekort aan bonafide vakmensen. In Dublin verzamelden de bouwvakkers zich op een bouwplaats waar eerder nog 17 collega’s waren aangehouden nadat ze het werk hadden neergelegd wegens de onveiligheid. De betrokken aannemer had van de rechtbank een verbod op stakingen en blokkades gekregen.

De bouwvakkers eisen dat er strenge regels komen, die dan ook goed worden nageleefd en gecontroleerd. Bovendien willen ze meer macht voor de vakbonden. Die konden de actie niet steunen omdat ze dan eerst een ‘stemming’ moeten houden. De Construction Industry Federation heeft de wilde acties scherp veroordeeld.

Reageer op dit artikel