nieuws

Weer discussie over beroepsrisico in wao

bouwbreed Premium

den haag ­ De politiek en de vakbeweging staan op hun achterste benen over plannen om voor een groep wao­ers het beroepsrisico in te voeren. Vooral voor de linkse partijen is het onderscheid maken tussen het professionele en sociale risico uit den boze.

Een spoeddebat met CDA­minister De Geus van Sociale Zaken moet er komen, nadat opnieuw onrust is ontstaan over een dreigende invoering van een beroepsrisico in de wao. Enkele weken geleden onthulde SP­leider Marijnissen het bestaan van een ambtelijk stuk, waarin stond dat werknemers alleen nog een wao­uitkering krijgen als de arbeidsongeschiktheid een gevolg is van hun werk. De Geus zei toen, dat hij er nooit opdracht voor had gegeven en dat het buiten zijn medeweten tot stand was gekomen. Het stuk verdween in de prullenbak en de overijverige ambtenaren kregen de wind van voren. Nieuwe berichten geven echter voeding aan het idee dat er toch meer aan de hand is. De Geus kwam daarop met een verklaring, waarin hij stelt dat hij de Tweede Kamer correct heeft geïnformeerd over de omstreden ingreep in de wao. De minister wijst nog steeds een beroepsrisico in de wao af. Iedereen blijft dus verzekerd, ongeacht de oorzaak van de arbeidsongeschiktheid, aldus de bewindsman. Een woordvoerder van het ministerie zei dat van een algemeen beroepsrisico geen sprake is, maar dat er voor een kleine groep gedeeltelijk arbeidsongeschikten zo’n regeling komt en dat was al bekend. Volgens de plannen van het huidige demissionaire kabinet krijgen straks alleen volledig arbeidsongeschikten nog een wao­uitkering. De gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten aan het werk blijven. Als dit niet lukt komen ze in de ww terecht en uiteindelijk in de ioaw, waarvan de hoogte ook afhangt van het inkomen van de partner.

Verdragen

Volgens internationale verdragen heeft iemand die arbeidsongeschikt is geworden door zijn werk, recht op een uitkering zonder zo’n partnertoets. Vandaar dat De Geus voor deze groep wel een beroepsrisico wil invoeren, aldus de woordvoerder. De FNV reageert geschrokken. “Een maand geleden gooide De Geus dit plan nog in de prullenbak en nu haalt hij het er weer uit. Als dit waar is, kunnen wij met deze minister geen zaken meer te doen over de wao. Dit geeft ons geen vertrouwen”, aldus een woordvoerster. CNV­voorzitter Terpstra zei zich niet te kunnen voorstellen dat De Geus nu toch een beroepsrisico wil invoeren en wil snel met de minister overleggen.

Reageer op dit artikel