nieuws

Wedstrijd om loze gebieden bij HSL meer smoel te geven

bouwbreed Premium

amsterdam ­ Hoe gaan de onbruikbare plekken langs de HSL­Zuid, de hogesnelheidsverbinding tussen Amsterdam en Parijs, eruitzien? Kale niemandslanden mogen het niet worden, maar hoe voorkom je dat? Tegen die achtergrond schrijft Atelier HSL een internationale ideeënwedstrijd uit gericht op onder anderen beeldend kunstenaars, (landschaps)architecten en archeologen.

De bedoeling is dat zij ideeën aandragen om de restgebieden een smoel te geven. “Waar het naadloos aansluiten van het HSL­spoor en de bestaande infrastructuur niet mogelijk is, ontstaan versnipperde, onbereikbare en dus onbruikbare gebieden”, constateert Atelier HSL. “De gebieden liggen langs het traject van de HSL­Zuid en hebben de status van zogenoemde landschappelijke inpassingszones gekregen: ze moeten een bijdrage leveren aan de landschappelijke inpassing van de hogesnelheidslijn.” In gewone mensentaal wil dat zeggen, dat de gebieden er een beetje aantrekkelijk moeten uitzien. Dus in plaats van modderige terrein vol kuilen, lapjes grond met een fraai gebouw of een gezellig parkje. Een plaatje dat zowel vanuit de trein als vanaf de straat mag worden gezien. De wedstrijd richt zich op plekken bij Hoofddorp, Rotterdam en Zoetermeer. De deelnemers mogen voor één of verschillende locaties een plan indienen. Een internationale jury beoordeelt de ontwerpen. “Uit de inzendingen nomineert de jury vijf gegadigden aan wie een schetsopdracht voor een van de vijf inpassingszones wordt verleend. Voor het maken van een schetsontwerp is een honorarium beschikbaar”, aldus Atelier HSL. Tijdens de Architectuur Biënnale van 7 mei tot 9 juli in Rotterdam, wordt een selectie van de inzendingen getoond. Tijdens de biënnale maakt Atelier HSL de winnaar bekend. Het winnende ontwerp wordt uitgevoerd. (www.atelierhsl.nl)

Reageer op dit artikel