nieuws

Wao­instroom in bouw is gedaald met 7,7 procent

bouwbreed

amsterdam ­ Het aantal nieuwe wao­gevallen in de bouw is in 2002 gedaald met 7,7 procent. Daarmee ligt de bouw overigens onder het gemiddelde van alle sectoren, waar van een daling met 10 procent sprake is.

Tussen 2001 en 2002 is de instroom in de wao gedaald van 104.142 naar 93.704. Een jaar eerder was er nog sprake van een stijging. De instroom bedroeg toen even meer dan 100.000, aldus becijfert uitkeringsfabriek UWV. De gedaalde instroom betekent nog niet dat het totaal aantal wao’ers afneemt. Het aantal mensen dat uit de wao uitstroomt is nog steeds kleiner dan het aantal instromers. UWV verwacht echter dat de trendbreuk zich voortzet. Mocht dat zo zijn, dan zal er in 2005 sprake zijn van een daling van het totaal aantal wao’ers. Zoals het nu gaat zal het aantal van een miljoen wao’ers echter niet worden gehaald. In 2004 zal het aantal volgens de uitvoerders van de werknemersverzekeringen op maximaal 995.000 uitkomen. UWV­bestuursvoorzitter mr. T. Joustra ziet in de trendbreuk de bevestiging dat nieuwe wetgeving en nieuwe verhoudingen de tijd nodig hebben om hun vruchten af te werpen. Hij doelt daarmee op de telkens weer veranderende regelgeving op het gebied van werknemersverzekeringen die van de politiek nooit de tijd kreeg om eventueel effect te sorteren. De Wet verbetering poortwachter en de gewenning aan de verantwoordelijkheden van werkgevers én werknemers daarin lijken daar nu verandering in te hebben gebracht. Joustra onderstreept daarom het belang de aandacht vol op de uitvoering te richten en niet verandering op verandering te stapelen, willen de positieve ontwikkelingen de kans krijgen voort te bloeien.

Reageer op dit artikel