nieuws

Verfrobot schildert latten rondom in één keer

bouwbreed

UTRECHT ­ Twee kilometer hout in een uurtje rondom van een verflaag voorzien. Dat kan met de verfrobot van Van der Vechte Equipment Centre uit Doesburg. De vinding is goed voor een eervolle vermelding van de jury van de Nederlandse Bouwprijs.

Voor mensen buiten de verfwereld is de naam ‘robot’ wat misleidend, want er komt geen enkele computersturing of zelfs maar elektriciteit bij kijken. Hart van het apparaat is een metalen behuizing plus de daarin speciaal vervaardigde rollers en borstels. Deze zijn eenvoudig van buitenaf te plaatsen en af te stellen. Boven de behuizing bevindt zich een reservoir met verf. Een verdeelgoot in de kap zorgt ervoor dat deze verf goed gedoseerd op de rollers komt. Door middel van een kraantje is regelbaar hoeveel verf er per tijdseenheid uit het vaatje komt.

Vanzelf

Bij een goede afstelling gaan de rollers door de mechanische weerstand ‘vanzelf’ draaien. Horizontale en verticale rollers brengen beits, verf, lak, of impregneermiddel op het hout aan. Een set borstels haalt het overtollige verfmateriaal eraf. Dit komt via een retourloop in een reservoir aan de onderzijde van de behuizing terecht. Als deze vol is, kan deze verwisseld worden met het lege vaatje aan de bovenzijde. Voor de doorvoer van de verf is geen pomp nodig, want de verfrobot benut daarvoor de zwaartekracht.

De poten van het apparaat zijn inklapbaar, zodat het gemakkelijk mee te nemen is. Speciale kleppen aan de in­ en uitvoerzijde kunnen de behuizing tijdens een pauze afsluiten om verdamping van water of oplosmiddel tegen te gaan. Vergeleken met handmatig schilderen bespaart de robot veel tijd. Volgens de firma Van der Vechte kan met de apparaat in een uur gemakkelijk 2 kilometer hout rondom worden geschilderd. Door de doelmatige constructie kan de verkoopprijs laag gehouden worden. De verfrobot kost nog geen 1500 euro.

De jury van de Nederlandse Bouwprijs is van mening dat de verfrobot zeer geschikt is voor kleine houtverwerkende bedrijven die geen geld hebben om te investeren in lakstraten en spuiterijen. In vergelijking met spuiten is het apparaat bovendien een stuk zuiniger met verf. En de niet gebruikte verf kan gewoon weer worden hergebruikt. De jury prijst dan ook de milieuvriendelijke kwaliteiten van de verfrobot. De gebruiksvriendelijkheid en het gemakkelijk schoonmaken van het apparaat noemt ze als andere pluspunten.

Het ontwerp was een idee van bedrijfseigenaar Herman van de Vechte. Bij de uitwerking kreeg hij ondersteuning van het Innovatiecentrum uit Arnhem, Peter van der Veer Industrial Designers uit Geldermalsen en Assink Products uit Bentelo.

Reageer op dit artikel