nieuws

Veel zout nodig voor glad zoab

bouwbreed Premium

den haag ­ Zeer open asfalt beton (zoab) heeft tot problemen geleid bij gladheidbestrijding. Door opvriezing werden veel wegen spiegelglad. Volgens R. Henny, productgroepleider gladheid bij de Dienst Weg­ en Waterbouwkunde van Rijkswaterstaat, waren enorme hoeveelheden zout nodig om het zoab begaanbaar te maken. Er is nog steeds geen ander middel gevonden waardoor gladheid op zoab kan worden bestreden. “Onder extreme weersomstandigheden, zoals we die de laatste weken hebben gehad, leidt dat tot ernstige problemen”, aldus Henny.

Zo sloot op 16 december de politie in Drenthe de A28 af vanwege het spekgladde zoab. Het voorval leidde tot een conflict tussen de politie en Rijkswaterstaat district Noord. Volgens Rijkswaterstaat had de weg niet afgesloten mogen worden omdat daardoor de gladheid toeneemt. Henny tekent er bij aan dat niet alleen wegen met zoab de afgelopen weken extreem glad waren, maar dat door het slechte weer ook ‘gewone’ wegen onveilig waren.

Opstoppingen

De gladheid die maandag zorgde voor 66 files met een totale lengte van 515 kilometer zijn volgens Henny niet alleen te wijten aan zeer open asfaltbeton. “De opstoppingen ontstonden vooral omdat het op sommige plaatsen had gesneeuwd. Een betrekkelijk klein glad stukje kan ertoe leiden dat het verkeer vastloopt waardoor een enorme file ontstaat.” Niet alleen het weer had invloed op de verkeersopstoppingen. Wat ook speelde was dat het de eerste werkdag na de kerstvakantie was.

Reageer op dit artikel