nieuws

Uniforme digitale informatie vergroot efficiëntie

bouwbreed Premium

UTRECHT ­ De jury voor de Bouwprijs 2003 nomineert in de categorie Communicatie en Kennisoverdracht een combinatie van twee inzendingen: Het Digitale Huis en de cd­uitgaven van Stabu/FBS. Beide projecten delen het uitgangspunt dat ze uniforme informatie aanbieden en daarmee de kans op fouten in het bouwproces verminderen.

De jury is van mening dat de twee projecten elkaar versterken en als één voorbeeldstellend initiatief kunnen worden genomineerd. Het Digitale Huis is een samenwerkingsverband tussen drie cad­applicatieontwikkelaars: Alfa Development, DeltaPi Systems en De Twee Snoeken Automatisering. Deze drie bedrijven hebben een centraal informatiemodel ontwikkeld. Dit biedt een grotendeels uniforme definitie van belangrijke bouwdelen in drie belangrijke tekenapplicaties op de twee grootste cad­platforms.

Daarnaast biedt Het Digitale Huis (niet alleen de naam van het samenwerkingsverband, maar ook van de ontwikkelde informatiestructuur) een koppeling met besteksprogrammatuur en met programmatuur voor Bouwbesluit­ en EPN­berekeningen. Het programma van Het Digitale Huis tekent niet met lijnen, maar ­ op basis van een gebouwmodel ­ met objecten. Eén object herbergt verschillende programma’s met bijbehorende databases in zich. Het model hoeft in principe maar één keer te worden gevuld. Wanneer bijvoorbeeld een kozijn is gedefinieerd, is het meteen beschikbaar in alle tekeningen, bestek en toetsingen voor bijvoorbeeld daglichttoetreding en EPN­waarde. Omdat een bouwdeeldefinitie maar op één plaats bestaat, zijn aanpassingen eenvoudig. Doordat alle programma’s gebruik maken van hetzelfde model, benutten ze dezelfde informatie. Dit systeem voorkomt fouten.

Dit concept is niet nieuw, constateert de jury. In andere bedrijfstakken worden dergelijke programma’s al langer toegepast. Maar bijzonder is dat Het Digitale Huis zo succesvol is in de markt van architectenbureaus. Daarmee voorziet het blijkbaar in een behoefte, aldus de jury.

Stabu/FBS

De elk half jaar geactualiseerde cd’s van de vereniging FBS en de stichting Stabu bevatten informatie over standaardregelgeving voor de bouw, bestekteksten en de productinformatie van tachtig leveranciers. De stichting Stabu is een samenwerkingsverband tussen de partners in de bouwnijverheid. Ze houdt zich bezig met het uitgeven en beheren van de gestandaardiseerde besteksystematiek voor de woning­ en utiliteitsbouw. FBS staat voor Fabrikanten Bestek Services. De gratis cd die de Stabu elk half jaar in een oplage van 7500 uitbrengt, is gevuld met actuele informatie over contractuele zaken, standaardregelingen, regelgeving en bestekteksten. Op deze manier bevordert de stichting het op de juiste manier omgaan met een uniforme regelgeving voor de bouw.

De 1600 licentiehouders van de Stabu krijgen daarnaast nog eens drie extra cd’s. Daarop staan bestek­informatieservices van tachtig bekende leveranciers. Daarmee kunnen digitaal complete bestekomschrijvingen van systemen in een bestek worden ‘geplakt’. Voor bestekschrijvers heeft dat als voordeel dat ze foutloos en snel over de complete bestekomschrijving voor systemen beschikken, plus de juiste omschrijving van het product en de omstandigheden waarin het toegepast kan worden. Deze werkwijze kan ook fouten bij de uitvoering en bestelling terugdringen.

Voorheen hadden verschillende fabrikanten al hun eigen bestekservice, maar juist de bundeling van de productinformatie van tachtig van hen geeft de cd een grote meerwaarde. Voorts vindt de jury van de Bouwprijs dat het bieden van een ‘informatietechnische infrastructuur’ (met name via www.fbs­index.nl) een pluspunt is.

Reageer op dit artikel