nieuws

Tekort Euroborg stijgt; feest gaat niet door

bouwbreed

groningen ­ Met veel elan had het gemeentebestuur van Groningen vrijdag dan eindelijk de definitieve bouwstart van het sport,­ appartementen­ en kantorencomplex Euroborg willen aankondigen. Het complex, waarin FC Groningen een nieuw stadion krijgt, ligt al ruim anderhalf jaar achter op het geplande schema. Maar door plotselinge interne verdeeldheid binnen het college, en een nacht lang doorvergaderen, blijkt het project opnieuw bron van grote zorg.

Een geplande bouwaankondiging bleef, tot ontsteltenis van vele betrokkenen, dan ook uit. In plaats van feestelijkheden was er plotseling crisisberaad binnen het Groningse college van B en W. De kosten van het rondom een nieuw stadion van FC Groningen te bouwen Euroborg blijken moeilijker beheersbaar dan gedacht. De aanvankelijke ruim 29 miljoen euro zijn inmiddels opgelopen tot 34 miljoen en voor de achterban van GroenLinks en CDA lijkt de maat vol. Als grote belanghebbende in de Euroborg NV nogmaals geld pompen in de bouw en exploitatie van het stadion, stuit bij de gemeente op verzet. Vooral K. Dekker, GroenLinks­wethouder van financiën, personeel, organisatie en cultuur komt in conflict met haar PvdA­collega’s. Maar ook CDA­wethouder R. Paas van milieu, openbare werken en sport kan een nieuwe financiële injectie voor de Euroborg moeilijk aan zijn kiezers verkopen.

Donderslag

Dat er opnieuw geld bij moet, is wel zeker. De vorige injectie van 3,4 miljoen euro blijkt onvoldoende. Maar om de zoveelste tegenvaller door de gemeenteraad te krijgen, heeft het college meer tijd nodig. Vandaar het uitstel van feestelijkheden. Voor de betrokken bouwers, FC Groningen en de directie van Euroborg kwam de gemeentelijke bestuurscrisis als een donderslag bij heldere hemel. Alles leek eindelijk, na de streefdata oktober 2001 en voorjaar 2002, in kannen en kruiken. Nog altijd wil het college vasthouden aan het slaan van de eerste paal in het voorjaar van 2003 en een opening van het stadion medio 2005. Maar de gemeenteraad gaf al eerder aan niet weer akkoord te gaan met onverwachte financiële tegenvallers. Het college verwacht op korte termijn een nieuw voorstel te formuleren waarin alle partijen zich kunnen vinden. Nog deze maand hopen de bestuurders het definitieve plan dan toch nog door de gemeenteraad te loodsen.

Reageer op dit artikel