nieuws

Stemwijzers verbeterd voor provinciale verkiezingen

bouwbreed

den haag ­ Nu de nieuwe Tweede Kamer is gekozen, verplaatst de strijd om de kiezersgunst zich naar de provincies. Gisteren zijn in Den Haag de twaalf stemwijzers voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten gepresenteerd.

Het betreft een initiatief van het Interprovinciaal Overleg en het landelijke Instituut voor Publiek en Politiek. De kieshulp is te vinden op internet, via www.stemwijzer.nl maar ook via de sites van de verschillende provincies en de gezamenlijke site www.provincies.nl.

De stemwijzers besteden aandacht aan regionale kwesties en landelijke onderwerpen die een regionale uitwerking hebben. Het provinciaal bestuur buigt zich ook over voor de bouw belangrijke kwesties. Bijvoorbeeld streekplannen, verkeers­ en milieubeleid, maar ook bij gemeentelijke plannen heeft het een flinke vinger in de pap. Bouwgerelateerde vragen gaan, afhankelijk van de provincie, onder meer over publiek­private samenwerking, zand­ en mergelwinning en rekeningrijden.

Voor de laatste kamerverkiezingen raadpleegden 2.227.686 mensen de stemwijzer. Voor de provinciale verkiezingen is de aanpak verder verbeterd. Zo kan de kiezer aan stellingen naar keuze extra gewicht toekennen. De sites bieden naast de testen, algemene informatie over de provincie en het provinciaal bestuur en nieuws. Een foute kleurkeuze maakte gisteren een aantal stemwijzers nog lastig te gebruiken.

Reageer op dit artikel