nieuws

Spoorvorming irriteert weggebruiker

bouwbreed

den haag ­ Spoorvorming en gaten in het wegdek leiden regelmatig tot wrevel bij automobilisten. Andere weggebruikers zijn echter de grootste bron van ergernis. Onderzoeksbureau NIPO concludeert dit in een rapportage in opdracht van Rijkswaterstaat.

Hieruit blijkt verder dat de weggebruikers over het algemeen tevreden zijn over het werk van Rijkswaterstaat en recente maatregelen om de files te bestrijden. Bijna iedereen (90 procent) ergert zich wel eens aan wegwerkzaamheden. Automobilisten vinden het trouwens wel terecht dat bij wegwerkzaamheden langzamer moet worden gereden. Als zichtbaar aan de weg wordt gewerkt, vindt 94 procent dat geen probleem, het begrip daalt tot 59 procent als niemand is te zien. Overigens zegt eenderde van de weggebruikers meer last te hebben van files dan twee jaar geleden. Dat kan ook wel kloppen, want de files zijn met name in 2001 flink toegenomen. Daarnaast concludeert NIPO dat automobilisten ’s avonds nauwelijks gebruik maken van de rust­ en parkeerplaatsen langs de snelweg, omdat die dan vaak als onveilig worden beschouwd. Om die zelfde reden mogen er van veel Nederlanders ook wel wat meer lantaarnpalen langs de weg komen.

Dikke zeven

Op het wegdek, de blauwe wegwijzers en de witte lijnen op de weg is nauwelijks kritiek. Tweederde is tevreden en nog eens 23 procent is zeer tevreden. Wel zijn er ergernissen over spoorvorming en opspattend water. Gemiddeld krijgen de werkzaamheden van Rijkswaterstaat een dikke 7 als cijfer. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat is vooral blij met de waardering voor nieuwe maatregelen om de files te bevechten. Zo kan het inhaalverbod voor vrachtwagens bij 92 procent op steun rekenen, juicht 80 procent de dynamische route­informatiepanelen boven de weg toe en ziet 70 procent veel heil in spitsstroken, waarvan er in de toekomst veel meer komen.

Reageer op dit artikel