nieuws

Spitsstroken geven Randweg Eindhoven eerste verlichting

bouwbreed

den bosch ­ Begin mei kiest Rijkswaterstaat een aannemer, die tussen de knooppunten Batadorp en Leenderheide over een lengte van dertien kilometer spitsstroken gaat aanleggen op de Randweg Eindhoven. Daarbij wordt de weg opnieuw ingericht en beter benut. Rond oktober 2004 moet dat werk klaar zijn.

Er komen drie in plaats van twee rijstroken. De bestaande vluchtstrook wordt ingericht als permanente rijstrook en de linkerrijstrook wordt ingericht als spitsstrook. Tijdens de ochtend­ en avondspits gaat de spitsstrook open. Omdat er in de spits dan geen vluchtstrook beschikbaar is, komen er op het hele trajact camera’s die het verkeer in de gaten houden. Is er een ernstige aanrijding, dan blijft de spitsstrook dicht. De totale kosten van de operatie bedragen 17 à 18 miljoen euro. In die kosten zit volgens projectmanager C. Naus ook het onderhoud. Een deel van de weg heeft nog geen zoab. Dat gebeurt tijdens de aanleg van spitsstroken. Verder worden er zes viaducten aangepast.

Vertraging

Het project heeft veel vertraging opgelopen doordat in de betrokken drie gemeenten Waalre, Eindhoven en Veldhoven bestemmingsplannen moesten worden gewijzigd. De spitsstroken betekenen een eerste aanpak van de fileproblemen op de Randweg Eindhoven. De files zullen nog niet verdwijnen, maar wel minder worden, zo is de verwachting. Rijkswaterstaat werkt ook aan een structurele oplossing. In 2005 wordt de Randweg verbreed van twee naar vier rijbanen. Dat gaat vijf jaar duren. Met die ombouw moeten de fileproblemen tot 2020 grotendeels zijn opgelost.

Reageer op dit artikel