nieuws

Sensors in wegdek waarschuwen automobilist

bouwbreed

den haag ­ Sensors in het wegdek waarschuwen autobestuurders voor langzaamrijdend en stilstaand verkeer verderop. De sensoren hebben de vorm en afmeting van ‘kattenogen’ en worden op regelmatige afstanden van elkaar aan weerszijden van een rijstrook in het wegdek ingelaten.

De sensoren registreren met behulp van radar de snelheid van voorbijkomend verkeer en zenden hun meetwaarden naar een ontvangststation. De computer laat de ‘kattenogen’ van kleur veranderen en waarschuwt zo voor stremmingen. Het systeem is een ontwikkeling van de universiteit van Florida in het Amerikaanse Gainesville. De onderzoekers zien een ruime toepassing voor hun vinding. Zo kunnen de ‘kattenogen’ bij een kettingbotsing autobestuurders naar de kant dirigeren om de weg vrij te maken voor hulpdiensten. Het systeem kan ook de doorstroming bij verkeerslichten verbeteren door aan de hand van het aantal voertuigen op een bepaalde strook de lichten te wisselen. Als er een file dreigt te ontstaan kunnen de ‘kattenogen’ de verkeersdeelnemers omleiden. De installatie maakt gebruik van ultrabreedbandradar (UWB). Die zendt per seconde miljarden pulsen uit naar voorbijkomend verkeer en meet de tijd waarin het signaal wordt teruggekaatst. Het systeem bepaalt op die manier de plaats en de snelheid van voertuigen.

Zonnecel

De ‘kattenogen’ worden om de dertig meter ingegraven. Elke sensor voorziet zichzelf van energie met een zonnecel en een accu en meet doorlopend de verkeersstroom. Rode, groene en gele (LED)lampen geven de bestuurders instructies. Het systeem verdeelt een weg in secties van enkele kilometers. Per sectie analyseert een computer de draadloos verzonden meetwaarden. Onder normale omstandigheden functioneert de installatie automatisch. Tijdens noodgevallen kunnen politie en hulpdiensten de signalering op afstand bedienen. Verkeerskundigen kunnen aan de hand van de meetwaarden de capaciteit van nieuwe wegen berekenen. De onderzoekers van de universiteit van Florida hopen over uiterlijk anderhalf jaar een werkend proefmodel van hun installatie in gebruik te nemen. In massa geproduceerde sensoren zouden ongeveer 27 euro per stuk kosten.

Reageer op dit artikel