nieuws

Satellietnavigatie met RTK DGPS

bouwbreed

RTK staat voor ‘Real Time Kinematic’ en is een speciale vorm van het satellietnavigatiesysteem DGPS (Differential Global Positioning System).

DGPS werkt nauwkeuriger dan het ‘gewone’ GPS door de toepassing van een vaste referentieontvanger waarvan de positie bij de (mobiele) GPS­ontvanger exact bekend is. De referentieontvanger berekent de fouten in de satellietsignalen en zendt de correcties naar de mobiele ontvanger. Door gebruik te maken van een meer referentieontvangers stijgt uiteraard de kwaliteit van de correcties. DGPS maakt gebruik van de gecodeerde informatie van de satellietsignalen. RTK is een speciale vorm van DGPS waarbij de ‘fase’ van de satellietsignalen wordt gebruikt. Hierdoor is de plaatsbepaling veel nauwkeuriger dan met DGPS. DGPS geeft een nauwkeurigheid in het horizontale en verticale vlak tussen 2 en 5 meter. Met RTK DGPS daarentegen is een plaatsbepaling mogelijk van horizontaal 2 tot 3 centimeter en verticaal 5 tot 10 centimeter.

Reageer op dit artikel