nieuws

Piek asbestdoden tien jaar eerder en lager dan verwacht

bouwbreed

rotterdam ­ De piek in het aantal mensen dat per jaar overlijdt aan de door asbest veroorzaakte vorm van kanker mesothelioom komt rond 2017. In dat jaar zullen er vijfhonderd mensen, voornamelijk mannen, aan overlijden.

Dat is tien jaar eerder, maar ook bijna vijfhonderd doden minder dan op grond van eerdere cijfers was berekend. Dat schrijven epidemiologen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Occupational and Environmental Medicine. De drie wetenschappers hebben voor de nieuwe cijfers ook de sterftecijfers in de jaren 1993­1998 meegeteld. Tot nu toe gingen de prognoses uit van een piek van 980 doden in 2027. ,,Het valt minder tegen”, aldus dr. A. Burdorf, een van de schrijvers van het artikel. ,,Maar de aantallen zijn nog steeds hoog en er is geen enkele andere factor in de arbeid die zoveel slachtoffers maakt.” Mesothelioom is een vorm van borst­ of buikvlieskanker die veroorzaakt wordt door asbest. Een vezel kan voldoende zijn om ziek te worden, maar het kan dertig tot veertig jaar duren voor iemand ziek is. Wie het krijgt, zal binnen een jaar overlijden. (anp)

Reageer op dit artikel