nieuws

Orbis wil volgens ‘planentree­model’ bouwen

bouwbreed Premium

sittard ­ Het Orbisziekenhuis in Sittard is te oud en moet verhuizen. Er is een budget van 152 miljoen euro en een duidelijke voorkeur voor het zogenoemde ‘planentree­model’, waarin de patiënt centraal staat.

Geen grote, overweldigende hal, maar een soort gezellige hotellobby. Vloerbedekking op de grond, indirect licht, een open balie waar je gastvrij wordt ontvangen wordt, verklaart adviseur Miriam Schiltmans. Dat kleinschalige komt ook op de verpleegafdelingen. Centrale werkplekken voor verpleegkundigen per vijf of zes patiëntenkamers. De verpleegkamers zelf lijken op hotelkamers. Orbis wil veel privacy, het bezoek moet zich op zijn gemak voelen en er moet ruimte zijn voor intimiteit in de vorm van eenpersoonskamers. Dit betekent wel kiezen voor centraal sanitair. Want, zegt Pierre Rothkrantz van het Projectbureau Nieuwbouw, “We kunnen niet beschikken over een oneindig aantal vierkante meters en we hebben altijd te weinig”. Toch probeert Orbis hotelachtige accommodaties te creëren, waarbij elke kamer over eigen sanitair beschikt.

Bouwontwerp

Orbis hoopt nog dit voorjaar een definitief bouwontwerp te presenteren, waarna in de zomer de aanbesteding kan beginnen. De eerste paal kan in december worden geslagen. In het najaar van 2006 moet het nieuwe ziekenhuis er staan. Overigens komt het nieuwe ziekenhuis tussen Sittard en Geleen pal naast een geologische breuklijn te staan: de Geleenbreuk. Deze breuk maakt deel uit van een stelsel van breuken die diagonaal door Limburg lopen, de zogenoemde Feldbiss breukzone. Die wordt veroorzaakt door het uitrekken van de wereldwijde continenten. Het proces voltrekt zich met enkele centimeters per honderd jaar. Dat kan een aardbeving opleveren tot 5,8 op de schaal van Richter, zoals in 1992 in Roermond. Maar Orbis schat in dat dit slechts eens in de 2000 tot 5000 jaar voorkomt. Ook zou de Geleenbreuk al 15.000 jaar niet meer actief zijn geweest, aldus Orbis. Omdat het ziekenhuis niet exact op de breuk komt te staan maar vlak ernaast, zijn volgens Orbis bij de constructie geen verregaande maatregelen nodig.

Reageer op dit artikel