nieuws

Opzetnok verbetert ventilatie in stal

bouwbreed

kamperveen ­ De gepatenteerde ‘lichtkoepelopzetnok’ van B. van ’t Oever uit Kamperveen verbetert volgens de leverancier de ventilatie in stallen met zo’n 80 procent. De traditionele lichtkoepelnok functioneert onvoldoende als de wind wegblijft of de verkeerde kant opwaait.

Vervangen van de lichtkoepel vergt dure aanpassingen. De montage van de opzetnok kost minder omdat die voor het overgrote deel op de grond in elkaar wordt gezet. De bestaande lichtkoepel wordt aan de bovenkant tussen de beugels opengemaakt. De koepel zelf blijft op het dak zitten. De vorm van de opzetstukken houdt regenwater grotendeels uit de stal en wekt de benodigde venturi op. Tussenschotjes verbeteren de trek wanneer de wind met de lengterichting mee op de stal staat. Van ’t Oever levert opzetnokken met openingen van 15, 20 en 25 centimeter breed.

Reageer op dit artikel