nieuws

Ontslagbescherming gunstig voor prestaties

bouwbreed

den haag ­ De relatief goede ontslagbescherming in Nederland is gunstig voor de arbeidsproductiviteit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van de econome dr. M. Belot, momenteel medewerkster van het Centraal Planbureau. Zij vergeleek de situatie in de verschillende Europese landen met die in de Verenigde Staten, waar iemand ontslaan veel makkelijker is.

In de jaren negentig zijn de ontslagregels in Nederland versoepeld, waardoor de arbeidsmarkt aanzienlijk flexibeler is geworden. Effectief, maar verdere deregulering pakt volgens Belot niet goed uit. “Als werknemers weten dat ze heel snel ontslagen kunnen worden, zullen ze minder prikkels hebben om het bedrijf goed te leren kennen en erin te investeren.”

Vaak wordt echter ook gedacht dat bescherming mensen ‘ongemotiveerd’ maakt, maar dat valt volgens de onderzoekster heel erg mee. “Wie ergens lang blijft, wil ook vooruit komen.” Europeanen blijken minder goed te kunnen leven met de kans op ontslag dan Amerikanen en dat is volgens Belot heel verklaarbaar.

Migratie

Nieuw werk ligt vaak ver van huis en in de Verenigde Staten is verhuizen over grotere afstanden veel makkelijker. “De migratiekosten zijn in Europa hoger. Financieel, maar ook door taal­ en cultuurverschillen.” Hogere kosten ontstaan onder meer door de overdrachtsbelasting en de ontoegankelijkheid van de markt van huurwoningen.

Het resultaat is dat mensen de voorkeur geven aan een baan in hun directe omgeving. Dit betekent tevens, weet de promovendus, dat in Europa de ontslagbescherming het meest van belang is voor hoger opgeleiden. “Zij hebben met hun specialisme de minste kans dichtbij opnieuw aan de slag te kunnen.”

Reageer op dit artikel