nieuws

Noorden voor miljoenen gedupeerd

bouwbreed

GRONINGEN ­ Het onderzoek naar de bouwfraude heeft voor veel noordelijke gemeenten, bedrijven en instellingen een staartje gekregen nu de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem via de website van een landelijk dagblad openbaar is gemaakt.

Zeker 27 gemeenten en semi­overheidsinstellingen in Groningen en Drenthe blijken, door onderlinge bouwafspraken, voor ten minste 2,3 miljoen euro te zijn benadeeld. Bij talloze projecten is gebleken dat de aanneemsommen door geheime prijsafspraken veel hoger uitvielen dan de daadwerkelijke bedragen. Zo ging de gemeente Groningen bij de reconstructie van het Gedempte Zuiderdiep in 1996 (2,4 miljoen gulden) voor 700.000 gulden de boot in.

Asfaltering

De gemeente Emmen betaalde in 1997 ten onrechte 270.000 gulden te veel voor diverse asfalteringswerkzaamheden. Zeven wegenbouwers, onder wie Koop, schoven elkaar het teveel toe. Inmiddels heeft de gemeente Scheemda via de parlementaire enquêtecommissie de schaduwboekhouding van aannemingsbedrijf Koop opgeëist. Groningen heeft al eerder de stukken van de bouwfraude opgevraagd. Behalve gemeenten zijn ook bedrijven als de NAM en Esso Nederland aan het onderzoeken in hoeverre ze in het verleden zijn gedupeerd. De KLM­luchtvaartschool in Eelde en ook de Hanzehogeschool Groningen constateren uit de vrijgekomen schaduwboekhouding dat ook zij zijn benadeeld. Volgens een woordvoerder van Koop Tjuchem is er geen extra geld in rekening gebracht en nooit geklaagd over de hoogte van de prijzen. De gemeente Groningen heeft al aangekondigd “er geen zaak meer van te maken”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels