nieuws

‘Maak van Groninger wijk monument’

bouwbreed

groningen ­ Diverse bewonersorganisaties in de Groninger stadswijk Oosterpoort hebben er bij de Rijksdienst voor Monumentenzorg op aangedrongen van hun buurt officieel een beschermd stadsgezicht te maken.

De bewoners zijn bang dat door de komst van de zweeftrein naar Groningen er verschillende markante woningen langs de spoorlijn moeten worden gesloopt. Om dit te voorkomen, dient de hele wijk tot monument te worden omgedoopt en te worden beschermd tegen bouwplannen. De arbeiderswoningen langs het spoor werden gebouwd in 1890 en zijn het, volgens de bewoners, waard te worden beschermd. Als de wijk tot beschermd stadsgezicht wordt verklaard, kunnen veranderingen alleen na schriftelijke toestemming worden uitgevoerd. Ook worden aanvragen voor bouwvergunningen dan extra kritisch bekeken. De gemeente Groningen juicht het initiatief van de Oosterpoorters niet toe. Er kleven nogal wat nadelen aan. Minder waardevolle delen van de wijk kunnen de bouwontwikkelingen remmen en tot verpaupering leiden. Ook vindt de gemeente de angst voor de zweeftrein onterecht, omdat de lijn niet helemaal tot aan de wijk wordt doorgetrokken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels