nieuws

Lief voor vleermuizen

bouwbreed

NEDERHEMERT ­ Bij de restauratie van kasteel Nederhemert gaan de restauratiemedewerkers van bouwbedrijf De Bonth­Van Hulten uiterst voorzichtig te werk. De vijf verschillende soorten vleermuizen die in het kasteel wonen, slapen namelijk overdag. Voor hun winterslaap tussen is eerst zelfs overwogen de werkzaamheden stil te leggen.

De vleermuizen doen het niet voor minder: ze zijn neergestreken in de kelders, waarvan er twee zijn voorzien van voor Europa unieke Boheemse gewelven. Om die kelders voor publiek toegankelijk te maken, bouwt Geldersche Kasteelen misschien nog een aparte vleermuizenkelder ter compensatie, maar voorlopig moeten de restauratiemedewerkers ernstig rekening houden met de diertjes. Bij de bouw van de steigers zijn gaas en sommige steigerbuizen weggelaten om vlieggaten voor de vleermuizen vrij te houden en tussen de steigers en de vloer is tempex aangebracht om geluidsoverlast te voorkomen. Volgens M. de Kroon van de Geldersche Kasteelen zijn de bouwers erg meedenkend en meewerkend: “Wie de kelders wil zien, krijgt het aan de stok met medewerkers van De Bonth­Van Hulten. Ze beschermen de beestjes met man en macht. De populatie is zelfs toegenomen tijdens de werkzaamheden”, illustreert De Kroon.

Reageer op dit artikel