nieuws

LCD­scherm voorkomt verblinding in verkeer

bouwbreed

den haag ­ De onderzoeker en ontwikkelaar Reveo uit het Amerikaanse Elmsford bedacht een systeem dat verblinding bij autobestuurders voorkomt. De installatie bestaat uit een sensor, een camera die het oog volgt en een LCD­scherm dat voor of op de voorruit is gemonteerd.

De sensor registreert de hoeveelheid zonlicht die op de voorruit valt of de intensiteit van de koplampen van een tegenligger. Een processor verwerkt deze gegevens en combineert die met de meetgegevens van de camera. Uit een reeks algoritmen leidt het systeem af welk deel van het blikveld de bestuurder het meest zal verblinden. Op die plek verkleurt het LCD­scherm terwijl de rest van de voorruit doorzichtig blijft. De installatie kan met een uitermate goedkoop scherm toe omdat er geen eisen aan de weergave worden gesteld. De kristallen hoeven alleen maar zichtbaar te worden. Reveo beproeft momenteel een variant met kristallen die alleen maar licht van een bepaalde golflengte doorlaten en licht met een andere golflengte terugkaatsen. Het Amerikaanse bedrijf onderhandelt dezer dagen met (bedrijfs)autofabrikanten en hun tyoeleveranciers.

Reageer op dit artikel