nieuws

Kamp wil onderzoek naar besparing cv’s

bouwbreed

den haag ­ De aandacht voor waterzijdig inregelen van een cv­installatie moet bij de sector tussen de oren gaan zitten. Minister Kamp (VROM) heeft Novem opdracht gegeven met activiteiten te komen om de kennis hierover in de installatiebranche te verhogen. De bewindsman antwoordt dat op Kamervragen van PvdA’ers Crone en Duivesteijn.

Het waterzijdig inregelen van cv­installaties betekent dat de radiatorkranen die het dichtst bij de ketel staan, worden dichtgeknepen. Dan komt er genoeg warm water bij de andere radiatoren. Een heel pand wordt dan beter verwarmd, zonder hogere stookkosten, het zou de helft schelen. Het energiebesparende idee van H. Deijnum won de Nationale Toekomstprijs 2000. Kamp is nog niet zo ver dat hij het verplicht wil stellen. “Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar om gefundeerde uitspraken te doen over de hoogte van energiebesparing”, aldus de bewindsman. Vooral in de bestaande bouw wordt het moeilijk om een exacte besparing aan te geven. De Kamerleden hadden de minister gevraagd om de besparing in kubieke meters aan te geven. Daarnaast vroegen ze om een aanduiding in geld. Kamp vindt het voorbarig om daar antwoord op te geven, omdat er nu nog onderzoeken naar lopen. Novem, de Nederlandse organisatie voor energie en milieu, heeft inmiddels ook de opdracht gekregen om een betrouwbaar meetsysteem te maken, zodat een gefundeerd beeld ontstaat van de besparingsmogelijkheden. Als dan aan de hand van dat systeem blijkt dat de energiebesparing voldoende is, dan zal het worden opgenomen in het energieprestatie advies (EPA). Volgens de bewindsman moeten ook projectontwikkelaars, corporaties en andere betrokken partijen overtuigd zijn van de energiebesparing. Pas als blijkt dat goed ingeregelde installaties forse besparing oplevert, wil hij de consument daarover voorlichten.

Woningen

Het waterzijdig inregelen van cv­installaties is ook geschikt voor woningen. De bedenker ziet echter vooral mogelijkheden voor kantoren, ziekenhuizen en andere grote gebouwen. Volgens hem levert het daar een besparing op van vijftig procent. Het verbruik in een schoolgebouw mag bijvoorbeeld drie kuub gas per kubieke meter gebouw zijn. Als de radiatoren die het verst van de ketel af staan niet warm genoeg worden, stookt de beheerder bij. Deijnum betoogt ook dat de goedkoopste aanbieder nu vaak de opdracht krijgt. Dat is vaak de installateur die de minste materiaalkosten in rekening brengt. De cv­installatie die beter is ingeregeld kost in aanschaf meer, maar levert meer op, aldus de winnaar van de toekomstprijs 2000.

Reageer op dit artikel