nieuws

Justitie Gent verwijst 34 verdachten naar de rechtbank

bouwbreed

brussel ­ Justitie in Gent heeft gisteren een onderzoek afgesloten naar grootscheepse fraude bij openbare aanbestedingen van de Vlaamse gewestregering.

De bekendmaking door het Gentse parket kwam één dag nadat verschillende in de Nederlandse media in opspraak gebrachte Belgische bouwbedrijven hadden ontkend dat zij zich hebben ingelaten met frauduleuze praktijken. Niet alleen de Belgische bouwbedrijven, ook de Confederatie Bouw (landelijke aannemersorganisatie) beweerden dat de strenge Belgische wetgeving frauduleuze praktijken zoals in Nederland onmogelijk maakt. Het resultaat van het onderzoek van justitie in Gent toont echter aan dat die bewering geen enkele steek houdt. Volgens het onderzoek in Gent hebben een dertigtal bouwbedrijven tussen 1997 en 1999 de prijs voor de waterbouwkundige werken aan de Zeeschelde en de Bovenschelde na geheim overleg sterk opgedreven. Vier grotere bouwbedrijven (Dirk de Brandt uit Baasrode, Emiel Heye uit Burcht, Frans van Opdorp van Herbosch­Kiere uit Kallo en Paul Plasschaert van het bouwbedrijf De Pret en Rogiers in Burcht) maakten daarover de nodige afspraken. Justitie sloot de bedrijfsleiders in 1999 een tijdje op in de gevangenis om ze tot medewerking met het onderzoek te dwingen. Het viertal bekende en werd weer op vrije voeten gesteld.

Succes

Het Gentse parket maakte nu bekend dat het onderzoek, dat werd verricht door de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie en dat vier jaar duurde, thans met succes werd afgerond. In totaal moeten 34 verdachten, onder wie één van corruptie beschuldigde ambtenaar, binnenkort voor de rechtbank verschijnen. Voor de Europese Commissie is de bouwfraude in Nederland en de verwijzing van 34 verdachten in het Belgische bouwschandaal naar de rechtbank in Gent blijkbaar nog geen reden om op te treden. Volgens een EU­woordvoerder volgen de diensten van de Commissie de ontwikkelingen in Nederland wel op de voet, maar zolang de buitenlandse concurrentie geen aantoonbare schade lijdt, is er geen actie vanuit Brussel te verwachten.

Reageer op dit artikel