nieuws

Installatie haalt gebonden asbest uit zware klei

bouwbreed

oosterhout ­ Lambert Sloopwerken en Milieutechniek uit Oosterhout heeft een installatie ontwikkeld, waarmee deeltjes hechtgebonden asbest kunnen worden verwijderd uit kleigrond. Dat maakt het storten van zulke verontreinigde grond technisch achterhaald. Ook economisch is het niet meer nodig, want de techniek is goedkoper dan verpakken, afvoeren en storten.

Het bedrijf heeft veel ervaring met Aqua Demolition, het slopen met behulp van water onder hoge druk. Op die manier wordt bijvoorbeeld de betondekking van vloeren, plafonds en wanden verwijderd. Het bracht Lambert Sloopwerken en Milieutechniek op het idee om water te gebruiken voor het scheiden van klei en afvalstoffen.

Nozzles

De bestaande installatie voor het scheiden van afvalstoffen uit zanderige grond is uitgebreid met een aantal nozzles, waaruit water spuit onder hoge druk. De klei wordt vloeibaar en de vaste fractie blijft op de zeef achter, waaronder ook de deeltjes hechtgebonden asbest tot een diameter van 4 millimeter. Ongeveer 10 procent van de grond moet dan alsnog gecontroleerd worden gestort of op een andere manier gescheiden. De deeltjes komen echter zo schoon uit de installatie, dat ze met de hand kunnen worden uitgelezen. Ongeveer 90 procent van de zware kleigrond is geschikt voor hergebruik. De natte gereinigde klei kan natuurlijk ook steekvast worden ingedroogd, voordat hij wordt teruggelegd. Volgens P. Lambert, directeur van Lambert Sloopwerken en Milieutechniek, is het gebruik van deze installatie meer rendabel dan het storten van de verontreinigde grond. Hij geeft als voorbeeld een wal in Druten, waarin de asbestcementen golfplaten van het dak van een fietsstalling waren verwerkt. “Laden, verpakken, storten en nieuwe grond aanbrengen zou zo’n 375.000 euro kosten. Wij konden het veel goedkoper reinigen en terugleggen”, aldus Lambert. “Het probleem is dat het storten van kleigrond met hechtgebonden asbest nog altijd wordt gedoogd”, voegt hij eraan toe. “Ik weet niet waarom. Misschien denkt de opdrachtgever, dan zijn we er vanaf. Of misschien is er een raamcontract gemaakt met een stortplaats. Bij de aanleg van de Betuwelijn bijvoorbeeld wordt veel ingepakt, afgevoerd en gestort.” Lambert verwacht dat de overheid minder zal gedogen als de markt er klaar voor is, technisch en prijstechnisch. Het storten van met asbest verontreinigde zanderige grond wordt al niet meer gedoogd.

Groningen

Volgens Lambert is er meer dan genoeg werk. “Al bouwen we tien van zulke installaties, dan nog kunnen we de vraag naar het reinigen van met asbest verontreinigde grond niet aan. Neem de provincie Groningen, met deze installaties zouden we twee jaar over al het werk doen.” Ook heel veel tuinbouwbedrijven hebben asbest in hun grond, bijvoorbeeld als verharding, gemengd met betonsteen en klei. De installatie is mobiel en werkt met vijf spuitmonden, 200 liter water per minuut en een druk van 1000 bar. Hij kan per dag zo’n 250 ton kleigrond verwerken. De installatie gebruikt diep grondwater uit pulsen. Het moet schoon water zijn, eventueel moet er een filter tussen. In feite gaat het om een prototype, dat al een aantal verbeteringen heeft ondergaan. De techniek is gepatenteerd. “Als we een groot werk krijgen, bouwen we een grotere installatie”, besluit Lambert.

Reageer op dit artikel