nieuws

Inflatie daalt in 2002 naar 3,5 procent

bouwbreed

voorburg ­ De prijzen in Nederland zijn vorig jaar met gemiddeld 3,5 procent gestegen. Dat is een stuk minder dan de inflatie een jaar eerder, toen de prijzen met 4,5 procent omhooggingen, maar nog altijd 1,5 procentpunt te hoog.

Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekendgemaakt. De prijsstijging van 2002 behoort volgens het bureau wel tot de grootste van de afgelopen twintig jaar. Sinds 1982 stegen alleen in 1991 en 2001 de prijzen harder. De prijzen ontwikkelden zich vorig jaar grillig. In eerste instantie daalde de inflatie vrij snel, van 4 procent in januari tot 3,3 procent in mei. Daarna was er even sprake van stabilisatie en vanaf november werden de prijsstijgingen weer minder. Uiteindelijk kwam de inflatie uit op van 3,2 procent. Bovengemiddelde prijsstijgingen heeft het CBS vooral gemeten bij bestedingen aan recreatie, cultuur en horeca.

Reageer op dit artikel