nieuws

Houtimpregneerders kwaad op ministerie

bouwbreed

zeist ­ De Vereniging van Houtimpregneerbedrijven is woedend over het persbericht waarin VROM het verbod aankondigt van de import en het gebruik van creosoten. De brancheorganisatie vindt dat het departement de houtgebruikers volstrekt op het verkeerde been zet en overweegt juridische stappen tegen VROM.

Voorzitter C. Boon van de VHN ergert zich dat het ministerie ­ in strijd met de werkelijkheid ­ de indruk wekt dat een verbod is ingesteld op alle hout behandeld met steenkoolteerdestillaat. “Gecreosoteerd hout blijft beschikbaar voor de huidige belangrijkste toepassingen. Denk aan afrasteringen, hekwerken maar ook fruitboompalen en spoorbielzen”.

De beperking van de toepassing betreft het gebruik van gecreosoteerd hout in oppervlaktewater en daar waar het in contact komt met grondwater. De aanpassing betekent een harmonisering met de Europese regelgeving.

In het bericht van het ministerie wordt gemeld dat het behandelde hout ook verboden is in speeltoestellen, tuinmeubilair en de opslagplaatsen van levensmiddelen. Voor de VHN is die aankondiging niets nieuws omdat die toepassingen al jaren verboden zijn.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels